V Kapli vystavují jeseničtí výtvarníci
Jeseník – Jesenická výtvarná skupina představí své práce v pátek 10. července v místní Kapli. Vernisáž výstavy začíná v 17 hodin. Umělci si pozvali své kolegy z výtvarné skupiny NASLISE z Rovenska. (sos)

V Bludově lákají na letní kino
Bludov – Zahrada kulturního domu v Bludově se o prázdninách promění v letní kino. V pátek 10. července se návštěvníci mohou těšit na snímek Terapie láskou. Představení začíná v deset hodin večer.

A o čem snímek bude? Učitel dějepisu prošel psychickou krizí, během níž přišel o všechno – ztratil dům, práci, manželku i svůj dosavadní život. Jediné, co získal, bylo osm měsíců strávených v psychiatrické léčebně. Po jejich skončení mu soud dovolí vrátit se domů. A tady teprve začíná příběh Terapie láskou, excelentního filmu, který se pyšní 4 nominacemi na Zlaté Glóby a dokonce 8 nominacemi na Oscary včetně nominace za nejlepší film, režii, scénář i herecký výkon. Vstupné je 20 korun. Následující pátek 17. července se milovníci letního kina mohou těšit na romantickou komedii Uprostřed nicoty.

Bioslavnosti slaví desáté narozeniny
Staré Město – Zdravé a chutné, ale zároveň rychlé a jednoduché vaření na cestách a dovolených – to je téma letošních Bioslavností, které pořádá společnost PRO-BIO v sobotu 11. července v areálu ve Starém Městě pod Sněžníkem. Akce, na kterou pravidelně přijíždějí stovky zájemců o zdravou výživu, se letos koná po desáté.

„Jedná se o festival výborného zdravého jídla s bohatým doprovodným programem pro děti i dospělé. Hlavním hostem letošního ročníku bude milovnice biopotravin, herečka a dabérka Kamila Špráchalová," uvedla k programu za pořadatele Barbora Hernychová.

Herečka je totiž nadšenou kuchařkou a propagátorkou biopotravin. „S firmou PRO-BIO mám jen tu nejlepší zkušenost. Díky ní se neustále učím poznávat nové plodiny a vařit nové recepty. Na Bioslavnosti se moc těším, protože se zase něco nového dozvím. Velice mě bude zajímat prohlídka mlýna, Starého Města a hlavně nádherná okolní příroda. Na koncert jsou pozváni mí oblíbenci, takže ten si také určitě nenechám ujít," uvedla Kamila Špráchalová.

Společnost PRO-BIO na Bioslavnostech představí ucelený sortiment směsí určených k rychlé přípravě pokrmů ze surovin v bio kvalitě. Základem jejich složení jsou takzvané zapomenuté plodiny, jako je pohanka, špalda či jáhly, které jsou zpracovány do tradičních českých receptur nebo mezinárodní suroviny jako rýže, bulgur či kuskus upravené ve stylu exotické kuchyně.

„Po celý den budou otevřeny prostory firmy. Zájemci se mohou těšit na prohlídku našich bio mlýnů, balírny i skladů a proniknout do celého procesu výroby. Na bio jarmarku budou stánky plné výborných produktů společnosti PRO-BIO, regionálních farmářů a zemědělců. Na pokrmech z našich bio surovin s širokou nabídkou masitých, vegetariánských i bezlepkových pokrmů si návštěvníci budou moci pochutnávat po celý den," vyjmenovala Barbora Hernychová.

Na malé návštěvníky čeká program s ekologickou tématikou v dětském koutku s týpí a připraveny pro ně budou i sportovní aktivity. Na večerním koncertě vystoupí Vladimír Merta, skupina Hromosvod či Supergroup.cz.

„Za deset let svého trvání se Bioslavnosti staly důležitou společenskou akcí v regionu. Kvalitní a dobré jídlo, pestrý program, neotřelá hudba a především prázdninová zábava a radost pro celou rodinu přilákaly v loňském roce do Starého Města pod Sněžníkem přes tři tisíce návštěvníků," dodala Barbora Hernychová.

Lázněmi bude znít jazz
Jeseník – Tradiční jazz bude znít v neděli 12. července jesenickými lázněmi. Od 15 hodin bude hrát v hudebním altánku světoznámá kapela Old Time Jazz Band. V případě nevlídného počasí se koncert přemístí do haly lázeňského domu Priessnitz.

V kulturáku zahrají Vašek a Pepa, pak Duo Aramis a Svárovanka
Zábřeh - Nejen k tanci, ale i k poslechu zahraje oblíbené melodie populární duo Vašek a Pepa v neděli 12. července v sále kulturního domu v Zábřehu. Tradiční taneční odpoledne zde začne v obvyklých 14 hodin, občerstvení pro návštěvníky bude zajištěno, za vstup zaplatí padesátikorunu.

Na další taneční pořad zve Zábřežská kulturní hned po prázdninách, v neděli 6. září, kdy se v kulturním domě představí poprvé Duo Aramis známé díky účinkování v TV Šlágr. Vstupenky na tuto akci, stejně jako na taneční odpoledne s dechovou hudbou Svárovanka ze Strážnice, jsou již v prodeji.

Léto u zámku nabídne koncerty, kino i divadlo
Zábřeh - Pestrou směsici pohodových akcí připravila nejen pro obyvatele města, ale i jeho prázdninové návštěvníky Zábřežská kulturní.

„Od poloviny července do konce srpna nabídneme v amfiteátru před zábřežským zámkem koncerty, divadelní představení i letní kino. Akce pod otevřeným nebem se zde budou konat vždy ve středu ve večerních hodinách," uvedl jednatel Zdeněk David.

Pódium před zámkem poprvé ožije ve středu 15. července. Představí se kapela Parní Lucie, která zahraje nejznámější hity skupiny Lucie a jejího lídra Davida Kollera. Středa 23. července nabídne strhující hudební show rockových hitů, kterou naservíruje olomoucký revival skupiny Kabát. O týden později promítne „kino pod hvězdami" úspěšnou českou komedii Hodinový manžel s výtečným hereckým obsazením v čele s Bolkem Polívkou, Davidem Novotným, Davidem Matáskem a Lukášem Latinákem v hlavních rolích.

V srpnovém programu Léta u zámku figuruje tancovačka s „hippies revivalem" 4WD, další filmová projekce a také oblíbené vystoupení václavovských divadelníků. Po čase se do Zábřehu vrátí rovněž zahraniční folklorní soubory – účastníci mezinárodního folklorního festivalu v Šumperku. „Předběžně máme s pořadateli festivalu předjednány atraktivní soubory z Peru a Nového Zélandu. Ty by měly na pódiu před zámkem vystoupit ve čtvrtek 13. srpna," sdělil David.

Oba červencové koncerty mají začátek ve 20 hodin, letní kino začne po setmění, tedy přibližně o hodinu později. Areál se však pro návštěvníky otevře vždy o půl hodiny dříve. Dobrou zprávou je, že vstupné je dobrovolné, v případě filmové projekce činí symbolickou padesátikorunu. Připraveno bude také občerstvení a pro návštěvníky letního kina i sezení na pohodlných plastových židlích.