Noční prohlídku zámku oživí šermířské souboje
Velké Losiny – Prohlídky památky okořeněné o šermířské souboje nabídne ve středu 19. srpna zámek ve Velkých Losinách. Návštěvníci mají možnost si vybrat ze dvou termínů, a to od 19 hodin a v 21 hodin. Šermířské divadlo potrvá půl hodiny, pak následuje hodinová prohlídka nočním zámkem. Kdo si chce prohlédnout renesanční památku bez šermířské předehry, pro něj bude otevřeno ve 20 a 22 hodin. Plné vstupné jen na prohlídku je 100 korun, s šermíři přijde vstupenka na 150 korun. Zváni jsou i ti, kteří chtějí sledovat jen šermíře, ti zaplatí 80 korun. Pořadatelé upozorňují, že prohlídku si lze zarezervovat na internetových stránkách zámku.

Léto u zámku servíruje Medvěda
Zábřeh – Medvěd a Námluvy – to jsou dvě oblíbené jednoaktové hry z pera Antona Pavloviče Čechova. A právě tyto svěží komedie v podání amatérských divadelníků ze souboru Václav se postarají o další díl zábřežského festivalu Léto u zámku ve středu 19. srpna. Amfiteátr na Masarykově náměstí se otevře v 20.30 hodin, začátek představení je plánován na 21. hodinu.

„Jednoaktovou komedii Medvěd u nás proslavila především televizní inscenace se Stellou Zázvorkovou a Janem Werichem," připomněli pořadatelé. Občerstvení je zajištěno, vstupné je dobrovolné.

Lázeňským hostům zahraje mladý kytarista
Jeseník – V hale léčebného domu Priessnitz v areálu jesenických lázní bude znít kytara. Koncertovat zde bude ve středu 19. srpna od 19 hodin čtrnáctiletý nadějný hudebník Radomír Kolář z Přerova.

Šumperk chystá revivalovou invazi, zavolejte si o lístky
Šumperk – V pátek 21. srpna čeká Šumperk další invaze, tentokrát ale místo vojsk Varšavské smlouvy zde budou řádit revivalové kapely v čele s napodobiteli legendy Kiss.

Sedmý ročník oblíbené open air akce Revival invaze vypukne v Pavlínině dvoře v centru Šumperka od půl osmé večer.

Vedle „Kissáků", kteří uvedou všechny zásadní hitovky jako I Was Made For Lovin\' You nebo Shout It Out Loud, naservírují pořadatelé další dva revivaly. Publikum jistě svým talentem a šarmem okouzlí frontman kapely Robbie Williams Revival Brno, závěr přehlídky bude patřit zlidovělým hitům kapely Elán.

„Skupina Elán KontraBand odehraje téměř dvouhodinový výběr největších pecek od této stálice slovenské popmusic," uvedla za pořadatele Michaela Horáková z Domu kultury Šumperk.

„Srpnová revivalová přehlídka se může pochlubit pravidelnou přízní publika. Atmosféra je vždy fantastická. Jistě k tomu přispívá kvalitní zvuková a světelná aparatura, která dává koncertům kvalitu i efekt," zve na akci ředitel šumperského Domu kultury Vladimír Rybička.

Vstupné na revivalový večer je 150 korun v předprodeji, v den akce lístek podraží o padesátikorunu. Více informací a online rezervace je na internetových stránkách kulturního domu. Pokud máte zájem získat zdarma lístky, zavolejte si o ně. Pravidla soutěže najdete v týdeníku Moravský sever, který vychází v úterý 18. srpna.

Ve Zlatých Horách se bude rýžovat zlato
Zlaté Hory – Zlatá horečka se vrátí o víkendu do Zlatých Hor. V areálu Zlatokopeckých srubů se v sobotu 22. srpna koná 22. ročník soutěže v rýžování zlata O putovní pánev starosty města. Registrace závodníků proběhne od 10 do 12 hodin. Ti budou rozděleni do kategorií muži, ženy, děti a VIP. Samotná soutěž vypukne ve 13 hodin. O čtyři hodiny později pořadatelé vyhlásí vítěze. Od půl sedmé večer bude hrát skupina Truny Band, v přestávkách předvede své umění s bičem Jiří Martínek. Po celý den se zájemci budou moci zapojit do školy rýžování zlata, připraveny budou soutěže a atrakce pro děti, ukázky řemesel a další doprovodný program.

Koncert smíření se koná již po patnácté
Staré Město – Koncert smíření, který má již patnáctiletou tradici, se koná v sobotu 22. srpna v osadě Nová Seninka u Starého Města.

„Nápad oživit hudbou prostor raně barokního kostelíku v malebném údolí pod Králickým Sněžníkem se zrodil v hlavách zdejších chalupářů a několika málo místních obyvatel. Zabývali se myšlenkou, jak oživit osamělost kostela, kdysi pravidelně navštěvovaného a zaplnit jeho prostor hudbou," vysvětlila organizátorka koncertů Jana Veberová.
Tentokrát zavítá do kostela sv. Jana Křtitele pěvecký soubor s instrumentálním doprovodem Avonotaj ze Šumperka. Zabývá se interpretací tradičních židovských písní v hebrejštině a jazycích jidiš a ladino. Autorem úprav všech písní je hudebník a teolog působící na Ostravské univerzitě Tomáš Novotný. Hudební doprovod je však už v režii samotného souboru. Koncert se koná v 16 hodin.

A proč právě Koncert smíření? „Smíření nám dává příležitost připomenout si generace předků tohoto kraje, v tomto případě německé obyvatele, kteří kostel v roce 1689 vystavěli, pečovali o něj a duchovně se v něm po staletí posilovali. Stejně tak má vyjadřovat díky za překonaný světový válečný konflikt v letech 1938 – 45 a veškerá bezpráví s ním spojená. K smíření patří i díky za dnešní mírové soužití, za svobodu projevu, možnost vzájemného setkávání, za politicky neomezené cestování Evropou a ostatním světem," dodala Jana Veberová. V případě zájmu o dopravu na koncert ze Šumperka lze kontaktovat Inge Cäsarovou na telefonním čísle 583 213 539.

Exkurze zavede turisty do Branné a okolí
Jeseník - Vlastivědné muzeum Jesenicka zve všechny zájemce na další v sérii sobotních populárně-naučných exkurzí, která tentokrát představí historii obce Branná. „Zájemci si prohlédnou největší pamětihodnosti a kulturní památky městečka, zříceninu hradu Kolštejn, na niž navazuje modernější zástavba zámeckého typu nebo renesanční objekty místního fojtství či kostela archanděla Michaela," láká na výlet pracovník Vlastivědného muzea Jesenicka Kamil Tomášek, který exkurzi povede. Odjezd je v 7.40 hodin z autobusového nádraží v Jeseníku, stanoviště číslo 3. Návrat je plánován v odpoledních hodinách. Exkurze se uskuteční jen v přídě, že se dostaví minimálně čtyři účastníci. Poplatek za průvodce činí 30 korun.

Zahrají dechovky i revival Věry Špinarové
Mohelnice – Festival dechových hudeb a vystoupení skvělé kapely, která kopíruje písničky Věry Špinarové, takový bude letní festival, který připravují pořadatelé v Mohelnici na sobotu 22. srpna. První řízné tóny dechovky zazní ve 13 hodin v areálu za sokolovnou. K tanci a poslechu zahraje Moravská Veselka, Poličanka, Mohelanka a Hanačka z Břestu. O půl deváté večer na pódium nastoupí kapela Věra Špinarová revival. Pořadatelé slibují bohaté občerstvení. Celodenní vstupenka stojí 50 korun.

V Losinách naservírují dva koncerty
Velké Losiny – Dva koncerty oživí pobyt lázeňských hostů ve Velkých Losinách. V sobotu 22. srpna zahraje od 18 hodin skupina V+H retro, o den později to rozbalí od 14 hodin řízná dechovka Modrá muzika. Koncerty se uskuteční na nádvoří hotelu Eliška, v případě nepříznivého počasí se hudební dění přenese do lázeňské kavárny. Vstup je volný.

Promenádní koncert obstará dixieland
Jeseník – U hudebního altánku na promenádě v jesenických lázních bude v neděli 23. srpna znít dixieland. Koncert kapely Down Beat Dixieland Band začíná v 15 hodin.

Koncert: Od Webera po Bacha
Jeseník – Na koncert klasické hudby se mohou těšit hosté jesenických lázní, kteří v pondělí 24. srpna zamíří do Zrcadlového sálu. Od 19 hodin zde budou koncertovat sólisté na klavír, hoboj a klarinet. Na programu koncertu s názvem Od Webera po Bacha zazní skladby od světových autorů. Vstupné je 80 korun.

Mohelničtí Toxici to rozbalí na náměstí
Mohelnice – Mohelnická pop-rocková kapela Toxic Company zahraje před svým domácím publikem v úterý 25. srpna. Koncert se uskuteční od 19 hodin na náměstí Svobody v Mohelnici. Kapela hraje ve složení: Markéta Míchalová (zpěv), Pepa Semler (baskytara), Honza Bečan (kytara) a Tomáš Krist (bicí). V případě nepříznivého počasí se vše přestěhuje do domu kultury. Vstupné je dobrovolné.