Výstava bude věnována poštovní historii

Jeseník – Nová letní výstava ve Vodní tvrzi v Jeseníku otevře v úterý 14. června návštěvníkům okénko do poštovní minulosti nejen Jesenicka. Expozice například představí vynálezy, které urychlovaly přenos zpráv, prozradí, kdy byly vydány první poštovní známky nebo co všechno musel obstarávat poštmistr.

„Návštěvníci pak především uvidí celou řadu zajímavých exponátů z historie poštovního provozu, mezi nimi slavnostní uniformu postiliona, poštovní štíty nebo ukázky historického vybavení poštovních úřadů," uvedla kurátorka výstavy Michaela Kollerová. Doplnila, že na děti čeká řada zajímavých aktivit, mimo jiné si budou moci vyzkoušet práci u poštovní přepážky, vytvořit vlastní pohlednici nebo zahrát známkové pexetrio.

Vernisáž výstavy proběhne v úterý 14. června v 18 hodin. Její součástí bude vystoupení Beaty Hlavenkové, jazzové pianistky, která byla oceněna Andělem za album Theodoros. Koncert se bude konat od 19 hodin v klášterní kapli Panny Marie, vstup zdarma. (zak)

Z kavárny se stane přestupní stanice

Promítne v Jeseník – Působivý dokumentární snímek Přestupní stanice se bude promítat v úterý 14. června od 17 hodin ve Zdravé kavárně ve Vodní ulici v Jeseníku. Švýcarský režisér íránského původu Kaveh Bakhtiari se vydal do Řecka, jedné z hlavních přestupních stanic pro přistěhovalce do Evropy. Snímek přináší intimní pohled do života migrantů, kteří jsou kvůli svým snům ochotni riskovat vše. (zak)

Zazpívá trio nevidomých pěvkyň

Šumperk – Na koncert dívčího tria Makabara jsou všichni zváni ve středu 15. června od 17 hodin do klášterního kostela v Šumperku. Akci pořádá Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, pobočka Šumperk. Vokální trio vzniklo v roce 2004 na konzervatoři Jana Deyla, tvoří jej zrakově postižené pěvkyně Marie Vostatková, Kateřina Uličná a Barbora Janová. V současné době se trio zabývá interpretací hebrejských písní a zároveň se v jeho repertoáru objevují skladby klasické hudby, lidové a populární písně i spirituály. Koncert proběhne v rámci festivalu Dny umění nevidomých na Moravě. Vstupné je dobrovolné. (zak)

Rapotín zabojuje o Vesnici roku

Rapotín – Setkáním obyvatel ožije ve středu 15. června Rapotín. Právě tento den do obce dorazí hodnotitelská komise, která ji bude posuzovat v rámci soutěže Vesnice roku. Pro hodnotitele místní spolky připravily úkoly, které budou komisaři plnit. Hlavní program se uskuteční od 12 do 15 hodin v parku u domu s pečovatelskou službou. Program zpestří historičtí šermíři bitkou u kostela a další místní spolky za doprovodu cimbálové muziky. Myslivci si pro příchozí připravili zvěřinové speciality.

Cílem soutěže Vesnice roku je povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji své obce a upozornit veřejnost na význam venkova. Do klání se ze Šumperska a Jesenicka kromě Rapotína přihlásily Hrabová a Bělá pod Pradědem. Úspěšné obce získají finanční prémii. (pek)

Prezentace a výstava pomůže hendikepovaným

Jeseník – Hned dvě akce, které budou věnovány sociální oblasti, se uskuteční ve středu 15. června od 9 hodin v Jeseníku. Na Masarykově náměstí se budou prezentovat poskytovatelé sociálních služeb v regionu. Návštěvníci se budou moci seznámit se s organizacemi a s jejich službami. Ve stejné době bude v Kapli výstava kompenzačních pomůcek, které usnadňují sebeobsluhu a péči o starší a zdravotně postižené blízké. Účast přislíbilo 12 různých firem, které nabízejí například upravená motorová vozidla, schodišťové plošiny a podobně. Součástí výstavy bude rovněž poradenství pracovnic Úřadu práce Jeseník, které budou podávat informace ohledně možnosti čerpání dávek pro zdravotně postižené občany na pořízení pomůcek. (zak)

Bludovští usilují o zápis do knihy rekordů

Bludov – O zapsání do České knihy rekordů se chce ve středu 15. června o půl deváté dopoledne pokusit Bludov.

„Chceme vyrobit největší počet záložek do knížky během časového limitu. Veřejnost se může zapojit do tvoření rekordu v prostorách místní knihovny, kam se zájemci musí dostavit nejpozději v 8.20 hodin. O vylepšení svého rekordu se pokusí také Karel Adam, který je držitelem rekordu s nejvyšším počtem přítisků k poštovním známkám s místní tématikou. (zak)

Knihovna zve na Jesenické říčky a potoky

Šumperk – Jesenické říčky a potoky – tak se jmenuje výstava snímků fotografa Jaromíra Ryšavého, která bude k vidění v prostorách Městské knihovny Šumperk v ulici 17. listopadu. Vernisáž se uskuteční 16. června v 17 hodin, k dobré náladě a poslechu bude na zahradě hrát Old Time Jazzband Loučná nad Desnou. Fotografie si zájemci budou moci prohlédnout do 7. září. Jaromír Ryšavý žije id roku 1948 v Šumperku. Od padesátých let je členem místního fotoklubu. Fotografování je jeho velkým koníčkem. Na fotografiích se snaží zachytit především krásy přírody. (zak)

Historik prozradí, jak vznikal Jánský Vrch

Jeseník – Na povídání o vzniku hradu v Javorníku a přerodu na zámek Jánský vrch zve ve čtvrtek 16. června od 17.30 hodin středisko volného času Duha Jeseník. Přednáška, kterou povede jesenický muzejník Milan Rychlý, bude doplněna fotografiemi a předměty z archeologických výzkumů. Vstupné je 20 korun. (zak)

Na Hrádku promítnou dokument o tibetském učenci

Šumperk – Dokumentární film Průhledný lama, který je věnován tibetskému buddhistickému učenci Lobpön Cečhu rinpočhe, se bude promítat ve čtvrtek 16. června na malé scéně Hrádek šumperského divadla. Představení začíná v sedm hodin večer, snímek je v původním znění s českými titulky, trvá 45 minut. Lístek přijde na 80 korun. (zak)

Lyrické malby Pavla Hermana budou k vidění v oranžérii

Loučná nad Desnou – Výstavu obrazů rodáka z Jeseníku Pavla Hermana bude od čtvrtku 16. června hostit Zámecká oranžérie v Loučné nad Desnou. Autor působil v 60. až 80. letech působil v Lošticích, kde spolupracoval s akademickým malířem Lubomírem Bartošem, od roku 1988 žije a tvoří v Trnavě. V jeho tvorbě se objevují lyrické přírodní i městské scenérie, láká jej i ženská postava. Vernisáž začíná v 18 hodin, výstavu si zájemci budou moci prohlédnout do 28. července. (zak)

Celé Javornicko bude slavit

Javorník – Velkou slavnost bude po tři dny, od 16. do 18. června, hostit město Javorník. Na různých místech ve městě se konají Dny Javornicka. Akci odstartuje ve čtvrtek nejdelší štafetový běh na světě, která v 11.40 hodin vyběhne z místní školy do Dittersovy zahrady. O den později se naopak sejdou v 19 hodin v kulturním domě milovníci divadla, soubor KIX Buštěhrad zde naservíruje skvělou komedii Někdo zvoní. To hlavní dění je připraveno na sobotu 18. června. Slavnost bude zahájena v 10 hodin před radnicí. Na náměstí budou své zboží nabízet trhovci, svými úspěchy se pochlubí chovatelé drobného zvířectva, vystoupí Javornická dělostřelecká garda, zájemci se budou moci projet na koních či historickým kočárem či sledovat balonkové show. Připraveno bude bohaté občerstvení. Sportovní nadšenci budou moci zamířit od 9 hodin do sportovní haly, kde se koná basketbalový turnaj minižákyň, na hřišti Dynama Javorník se odehraje fotbalových starých pánů. Slavnost ukončí půlnoční laserová show. (zak)

Tančírna oslaví narozeniny s Ondřejem Havelkou

Račí údolí – Tančírna v Račím údolí u Javorníku oslaví 1. narozeniny koncertem. Do zrenovovaného historického objektu přijede za svými fanouška v pátek 17. června Ondřej Havelka, patron Tančírny, a jeho Melody Makers. Akce začíná v půl osmé večer, lístek stojí 450 korun. (zak)

Redl, Pavlíček, Načeva – takové budou Svatojánské slavnosti

Velké Losiny – Vlasta Redl, Michal Pavlíček, Monika Načeva – to jsou hlavní esa, která budu lákat na víkendové Svatojánské slavnosti ve Velkých Losinách. V pátek od čtyř hodin bude před základní školou vyhrávat Modrá muzika, o půl hodiny si školáci pro sví rodiče připravili školní jarmark. V pšt hodin začíná v kostele Jana Křtitele koncert chrámového sboru z Břidličné a na hřišti pořadatelé chystají hudební show až do ranních hodin. Hraje šumperská kapela Sioux a Vlasta Redl s kapelou.

Sobotní program odstartuje v 10 hodin turnaj žáků v kopané. Před školou a u kostela se ve stejný čas rozjede zábava pro děti a dospělé. Chybět nebudou nejrůznější atrakce všeho druhu, šermířský vystoupené a tvořivé dílničky. Ve školní tělocvičně se rozjede turnaj ve florbalu. Ve 14 hodin rozezní kostel koncert Michala Pavlíčka a Moniky Načevy. V 17 hodin bude mše. Od 20 hodin bude hrát až do rána skupina Acustik, na 23. hodinu je plánován táborák a ohňová show. (zak)

Retro připravuje premiéru v modré

Zmatená a upovídaná rybička Dory z oscarového filmu Hledá se Nemo má řadu svých příznivců, což je důvod, proč se pokračování příběhů Nema bude točit právě kolem ní. V novém animovaném filmu Hledá se Dory bude totiž hlavním cílem zjistit, kdo Dory je a odkud vlastně pochází.

„V sobotu 18. června v 17 hodin dopluje animák Hledá se Dory i do zábřežského kina Retro a spolu s Dory a jejími kamarády se vydáme na další dobrodružnou výpravu pod mořskou hladinu. Přijďme je přivítat a společně rozzářit kino modrou barvou. Každý, kdo přijde do kina kompletně v modrém, získá jako poděkování výherní los. Ve hře jsou drobné dárky: omalovánky, vstupenky na bazén či popcorn," láká na filmovou premiéru vedoucí kina Věra Smrčková. „Budeme rádi, když se v modré ukáže co nejvíce lidí, avšak povinné to rozhodně není, určitě lze přijít i v civilu," dodala Smrčková.

Očekávaný rodinný film Hledá se Dory odehraje zábřežský biograf v druhé polovině června celkem pětkrát. (zak)

V Lošticích chystají zábavné odpoledne

Loštice – Dětské sportovní a zábavné odpoledne pořádá v sobotu 18. června Dům dětí a mládeže Magnet Mohelnice. Vše vypukne v jednu hodinu po poledni na fotbalovém hřišti v Lošticích. Návštěvníky čekají sportovní a zábavné soutěže, hry, zápolení i kulturní vystoupení. Představí se soubor Orda, mažoretky, roztleskávačky, na programu bude seskok parašutistů, výstava mladých chovatelů, sjedou se motorkáři či dětské atrakce. K poslechu budou hrát Pohodáři a Písklata. Bohaté občerstvení je zajištěno včetně grilovaných specialit. (zak)

Turistům bude na Paprsku hrát Old Time Jazzband

Paprsek – Už po sedmí se chata Paprsek stane svědkem akce Pradědovy letokruhy. Zájemci se do místa konání mohou dostat autobusy či po vlastních nohou. První autobus bude vypraven pro Klub důchodců v 9 hodin z náměstí republiky v Šumperku, ostatní zájemci mohou využít autobus hromadné dopravy, která zastavuje v Šumavské ulici (8.45), na autobusovém nádraží (9.00) a v ulici Bratrušovské (9.05). Pěšky se do cíle lze dostat například z Ramzové (8 km) či ze Starého Města (6 km). Na chatě Paprsek bude připravený bohatý program, od 10 hodin zde mohou účastníci získat pamětní listy, od 12 do 14 hodin hraje Old Time Jazzband. (zak)

Areál Astur hostí koncert pro Jeseníky

Jeseník – V sobotu 18. června bude areálem Astur v jeseníku otřásat řízné tóny kapel. Od pěti hodin večer se zde postupně na dvou scénách představí na Koncertu pro Jeseníky kapely Rage Against the Machine – guerrilla tribute band, Please The Trees, The Truth Is Out There, All These Memories, Insane TV, DJs Computerartist, Lazoo + Mc Cagi, Cagi beatbox, Mike 34 b2b Don Greggor, Fly.com, Saboter, GarnieC, Pepe, Tommy Rich, TomPar & neo Beck. Návštěvníci se mohou těšit i na bohatý doprovodný program: Graffiti Art (34 crew), WOOX – „Wooxusní Traktoor startuje v Jeseníku", Mr. Deer Bar, Mr. Beer Burger a stolní fotbálek. Vstupné je 100 korun. (zak)

Na přehradě bude pohádka

Krásné – Přehrada krásné nad Šumperku bude v neděli 19. června patřit nejen koupající se veřejnosti, ale i milovníkům divadla. Od čtyř hodin odpoledne zde soubor Divadle Šumperk zahraje pohádku pro malé i velké Kocourek Modroočko. Vstupenky za 30 korun se budou prodávat přímo na místě před představením. (zak)