Snímek přibližuje divákům postavu jednoho z nejlepších českých horolezců a prvního Čecha na Mount Everestu. Vedle Nepálu se natáčelo i na ledopádu u Kralovan, na Lomnickém štítu a na řece Odře, protože Sulovský se stal také náruživým vodákem.

„Dokud jsem neabsolvoval trak v Nepálu, neuvědomoval jsem si, jak je vůbec samotný pobyt ve velehorách náročný po fyzické stránce. Překvapilo mne, že i dojít do základního tábora je poměrně těžké, a to vlastně samotná expedice ještě nezačala,“ vzpomíná filmař na natáčení ve velehorách.

Byť není nijak zvlášť trénovaný, snášel pobyt zpočátku celkem dobře, i když mimo základní věci nesl ještě kameru a musel natáčet. Ovšem s přibývající výškou to bylo stále náročnější. Nakonec si běháním s kamerou ve výšce 4 800 metrů nad mořem přivodil zápal plic a musel se na několik dní od výpravy oddělit. Do konce pobytu pak měl zdravotní problémy, ale cíl byl splněn, vše potřebné se podařilo natočit.

„Pobyt v Nepálu mi otevřel oči v pohledu na horolezce. Skutečnou náročnost tohoto sportu jsem docenil až po osobním zážitku, a to jsem si k velehorám pouze lehce čichl. Samozřejmě jít Himalájemi s legendou typu Poldy Sulovského byl úžasný zážitek. Nejvíc mě překvapila jeho skromnost. Ani v Nepálu nikdy nedal znát, že by byl něco více než jiný člen skupiny,“ pokračuje Strouhal.

Čtyřiapadesátiletý Leopold Sulovský vystoupil v roce 1991 jako první Čech na Mount Everest (8 850 m), a to prvovýstupem přes Nortonův kuloár v severní stěně.

Za výkon získal titul Horolezec roku, dodnes je to nejhodnotnější český výstup na Everest.