„Expozice mostů je poslední stálou expozicí v našem muzeu. Vznikla v posledních dvou měsících. Podařilo se nám do ní dostat i jeden originální velký most," řekla vedoucí Muzea silnic Alena Turková.

V expozici se nachází například kolekce dřevěných modelů mostů zapůjčených z Národního technického muzea v Praze. Nejstarší vystavené předměty pocházejí z území Olomouckého kraje.

„Chtěli jsme se přiblížit mládeži, proto se v expozici nachází několik interaktivních prvků. Patří k nim lávka Leonarda da Vinci, která se staví bez jediného kousku spojovacího materiálu," řekla Alena Turková.

Vybudování expozice vyšlo na 1,3 milionu korun. Náklady zčásti pokrylo olomoucké hejtmanství, zčásti příspěvek z takzvaných Norských fondů.

Vikýřovické Muzeum silnic je jediné svého druhu v České republice. Kromě nově otevřené expozice se v něm nachází stále výstavy věnované silnicím a podnikatelskému rodu Kleinů, který v 19. století patřil k významným stavitelům dopravní infrastruktury po celé rakousko-uherské monarchii.

Počet návštěvníků muzea stále roste. Za celý loňský rok do něj zavítalo šest tisíc lidí, za první tři letošní měsíce to byly již tři tisíce příchozích.

„Muzeum se nachází při cestě do Jeseníků, které chceme oživit. Z pohledu turistického ruchu je toto muzeum velký počin," poznamenal hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.