Základem knihy se stala bohatá sbírka Petra Šmída ze Zábřeha, který má doma několik stovek kusů letitých pohlednic města z různých období.

Do historického kontextu je zasadila historička Miloslava Hošková. „Datování pohlednic je obecně velmi obtížné. Pokud na nich není přímo uvedené datum vydání, je určitým vodítkem, jehož se dá chytit, datum odeslání. Těžké bylo zejména popisování pohlednic místních částí Rudolfova, Skaličky nebo Ráječku, protože jejich dnešní podoba je zcela jiná než na historických snímcích," řekla Miloslava Hošková.

Město dnes totiž vypadá úplně jinak než před stoletím. „Někdy je to i škoda, protože Zábřeh byl tehdy mnohem malebnější než dnes, kdy převládá jakási uniformita," dodala Miloslava Hošková.

V knize najdou čtenáři většinu pohledů na město, které v období Rakouska-Uherska a první republiky vyšly. Mnohé z nich se přitom často opakovaly. „Pak jsme museli vybírat ty, které jsou něčím zajímavé. V knize je devětadevadesát procent pohlednic, které o Zábřehu vyšly, přesto je možné, že se objeví ještě nějaká jiná, zatím neznámá. Musela by ale být velmi vzácná," sdělil vydavatel knihy Pavel Ševčík.

V období od konce devatenáctého století do druhé světové války vyšla spousta pohlednic s motivem Zábřeha. Nejčastější je pohled na Brassovu textilku a přilehlý rybník z kopce Humenec, fotografie zámku ze všech možných úhlů nebo snímek z horního náměstí.

Překvapivě málokdy se ale na starých pohlednicích objevuje zábřežské nádraží, jež je křižovatkou cest pro celý region. „Na pohlednicích jsou zachycené venkovní budovy nádraží, ale kolejiště, jež se od té doby výrazně proměnilo, tam není. Proto jsme do knihy zařadili i dvě fotografie právě kolejiště, protože zábřežské nádraží je důležité pro celé okolí," vysvětlil Pavel Ševčík.

Že jsou Zábřežané opravdovými patrioty, ukázalo i slavnostní představení nové knihy, které se konalo v pondělí 9. prosince ve studovně zdejší knihovny. Lidé ji zaplnili do posledního místečka, na poslední příchozí ani nezbyly židle. Většina návštěvníků využila možnosti zakoupit si knihu za zvýhodněnou cenu a navíc získat autogramy všech tří autorů.