Historička a etnografka Miloslava Hošková je autorkou mnoha publikací. Právě za propagaci města při publikační činnosti ocenění získala. Z historie města ji podle jejích slov zaujalo vaření pokrmu pro chudé, takzvané rumfordské polévky.
„Dochovaly se seznamy, z čeho a komu se vařila. Vydával se na zámku. Recept je zaznamenán v kronice,“ řekla Miloslava Hošková.

Za unikátní počin, ulití zvonu svatý František, si cenu převzali zábřežští zvoníci a jejich přátelé. „Ulít zvon byl náš sen mnoho let. Zní nám dobře, jsme s ním spokojeni,“ konstatoval jeden ze zvoníků Martin Krňávek.

In memoriam samospráva ocenění udělila bývalému starostovi Petru Fabiánovi. Jako architekt je autorem budovy okresního soudu v Jeseníku, rekonstrukce šumperského divadla nebo návrhu na obnovu zábřežského kostela svaté Barbory. Vytvořil řadu strategických vizí, z nichž město čerpá dosud.

„Tatínkovi by to udělalo velkou radost,“ poznamenala dcera architekta Fabiána Petra, která si ocenění za svého otce převzala. Loni v prosinci uplynulo deset let od chvíle, kdy zemřel.