Režisérem a spoluautorem scénáře připravovaného snímku je rodák ze Šumperku Ondřej Sokol. Ve filmu ztvární i jednu z rolí.

„Krásno není pouze film. Je to film, který vychází ze skutečných událostí, které se nás natolik dotkly a ovlivnily naše životy, že se pro nás nejedná o běžné natáčení. Je to naprosto osobní záležitost, zpověď a pokus vyrovnat se s minulostí," uvedl Sokol.

Snímek je inspirován událostmi, které se před lety staly v Šumperku a na přehradě Krásné. „I když byly tyto události tragické a hrozné, způsob, jakým se postavy příběhu chovaly, jednání lidí zapletených do této věci bylo často tak absurdní a až neuvěřitelně směšné, že jsme se rozhodli, že o smrti maminky mého nejlepšího kamaráda natočíme právě komedii. Černou, ale přesto komedii," dodal Sokol.

Krásné je přehrada nad městem Šumperk, ve které našli utopenou maminku Michala, jedné z postav scénáře snímku. Michal se musí vyrovnávat s podezřením, že do smrti jeho mámy je možná zapleten jeho vlastní otec.

Kamarádi z dětství Michal a Adam se ve filmu vracejí do svého rodného města po dvaceti letech. Michalová máma je několik let mrtvá, jeho otec umírá v den jejich příjezdu. Zůstává jen pocit, že se stalo něco špatného, smutek, vztek a nemožnost dozvědět se pravdu. Mezi oběma kamarády vznikne nápad přijít celé věci na kloub.

Obyvatelé Šumperku nebo kdokoli jiný si může ve filmu zahrát jako kompars. Pokud tedy prostřednictvím webu krasno.csfd.cz přispěje 990 korun na jeho natočení. Tvůrci snímku se totiž snaží získat peníze na jeho tvorbu neobvyklou metodou – od veřejnosti po relativně malých částkách.

„V rozpočtu je už tolik peněz, že jsme schopni film za klasických českých „kutilských" podmínek natočit. To ale nechceme. Pokoušíme se navýšit rozpočet o částku, která nám umožní točit déle, pečlivěji a ve výsledku několikanásobně zvýší kvalitu výsledného filmu," vysvětlují tvůrci.

Za příspěvek v řádu desítek korun dárci za odměnu obdrží děkovný e-mail, elektronickou pohlednici nebo placku. Za větší sumu mohou získat speciální plakát, tričko či oficiální kalhotky. V nabídce je dokonce i malá role ve filmu – odměnou za příspěvek padesát tisíc korun.

Snímek Krásno nebude jediným, který bude v letošním roce v regionu vznikat. Vikantice na Staroměstsku si vybral pro svůj film Díra u Hanušovic režisér Miroslav Krobot. Rozehraje zde příběh nedostudované učitelky Maruny, která vede hospodu a pokouší se najít partnera mezi místními muži.

„Film zamýšlíme natočit v autentickém prostředí Jeseníků, které k tomuto příběhu patří a svým způsobem ho i určuje. Jeseníky své obyvatele určují a platí to i obráceně. Jeseníky jsou obrazem lidí, kteří tam žijí," řekl o připravovaném filmu Krobot.

Film má vznikat od konce léta ve Vikanticích, ale i v Rejcharticích, na Drozdovské Pile či v Hanušovicích. Z herců se v něm objeví Tatiana Vilhelmová, Lenka Krobotová nebo Ivan Trojan.