„Neuměl jsem naprosto nijak odhadnout, jaké bude natáčení mého prvního filmu v mém rodném městě. S Martinem Fingerem jsme společně napsali příběh, jehož první scény se v Šumperku opravdu udály, a daly vzniknout scénáři, který doufáme, vypovídá hodně o nás, hodně o tom, co jsme zažili a hlavně, doufejme, že také hodně o lidech obecně, o tom, jak se mohou chovat v mezních situacích," uvedl Ondřej Sokol. Většina záběrů filmu Krásno vznikala během měsíce května v Šumperku a okolí, spolupráci s komparsisty i místními firmami si štáb pochvaloval.

„Šumperk se před kamerou předvedl jako nečekaně fotogenické město s výjimečnou atmosférou, stal se dalším hlavním hercem našeho filmu. A stal se jím i proto, že všichni, se kterými jsme se potkávali, obyvatelé, lidé pracující v hotelech, na místech, kde jsme točili a v první řadě zastupitelé města, se chovali tak neskutečně a výjimečně vstřícně,"  dodal Ondřej Sokol.

Filmový štáb považoval natáčení v Šumperku za velmi příjemné a pohodové. „Začínal jsem na natáčení filmu Zdeňka Trošky Slunce, seno, jahody v Hošticích, kde byla skvělá atmosféra, od té doby jsem podobnou zažil až po letech v Šumperku," řekl producent René Kořenář.

Předpremiéra filmu Krásno, ve kterém si kromě Ondřeje Sokola zahraje i Karel Roden, Jana Krausová a další populární herci, se bude konat v prosinci v Šumperku. Oficiální premiéra je plánována na leden.

Vzkaz Ondřeje Sokola Šumperku a jeho obyvatelům

Neuměl jsem naprosto nijak odhadnout, jaké bude natáčení mého prvního filmu, v mém rodném městě. S Martinem Fingerem jsme společně napsali příběh, jehož první scény se v Šumperku opravdu udály, a daly vzniknout scénáři, který doufáme, vypovídá hodně o nás, hodně o tom, co jsme zažili, a hlavně doufejme že také hodně o lidech obecně, o tom, jak se mohou chovat v mezních situacích, protože potom bude mít film sílu zaujmout i diváky, a film se pro diváky, to se opravdu nedá popírat, natáčí.

Ondřej Sokol na úterní tiskovce k filmu Krásno.V jedné fázi práce na scénáři, jsme uvažovali, jestli se to celé nemá odehrávat v nějakém fiktivním městě, abychom nevyvolávali zbytečné debaty o těch tragických věcech, co se staly, abychom jasně deklarovali, že naším cílem rozhodně není ani soudit, ani zranit nějaké konkrétní osoby z toho příběhu.

Dnes děkuji Bohu, že jsme to neudělali.

Natáčeli jsme nakonec tam, kde jsme vyrostli, kde se věci odehrály, a kde máme, což jsme až při natáčení zjistili, kořeny silnější, než jsme čekali.

Šumperk se před kamerou předvedl jako nečekaně fotogenické město s výjimečnou atmosférou, stal se dalším hlavním hercem našeho filmu.

A stal se jím i proto, že všichni, se kterými jsme se potkávali, obyvatelé, lidé pracující v hotelech, na místech kde jsme točili, a v první řadě zastupitelé města, se chovali tak neskutečně a výjimečně vstřícně, že mají na výsledku filmu bez jakéhokoli přehánění, obrovský pozitivní a zásadní podíl.

Málokdy mělo moje DĚKUJI tak upřímnou váhu, jako má teď.

DĚKUJI. Natáčím od té doby jako herec další filmy, a kdykoli je v jejich štábech někdo, kdo s námi pracoval na Krásnu, bez výjimky mi všichni řeknou, že tohle natáčení bylo v jejich životě něco naprosto úžasného. Jsem rád, že to říkají, protože to vnímám absolutně stejně.

Moje postava v tomhle filmu je záměrně napsaná jako cynický a namyšlený zmetek, který netoužil po ničem jiném, než utéct z malého města, ve kterém se narodil, někam do velkého světa. Takže je to sice velmi přehnaně, ale dost přesně napsané podle mě.

Tedy podle člověka, kterým jsem byl do natáčení Krásna.

Teď jsem někdo, kdo je na svoje město, a je mi jedno, jak pateticky to zní, neskutečně pyšný, kdo je lidem ze Šumperka obrovsky vděčný, a kdo doufá, že většina diváků bude ze Šumperka jak ho ve filmu uvidí, tak uchvácených, jako ti, kteří už během práce ve střižně film viděli.

Nemohli jste pro nás udělat víc. Snad náš film udělá spoustu dobrého i pro vás.

Pokud se mi to nepodařilo vyjádřit jasně, až mě potkáte, zeptejte se, odkud jsem. Ta hrdost, až vám odpovím, že ze Šumperka, vám bude jasnou odpovědí, jak pyšný na vás jsem!!!

Já jsem totiž Ondřej Sokol ze Šumperka.

A nikdy to nebude jinak!

Dík!!!

P.S. Abych nezamlčel jeden jediný negativní zážitek, musím zmínit, že je pravda, že když jsem jednou v noci kouřil vykloněný z okna hotelu Grand, jeden člověk, který šel kolem, mi flusnul na auto a nahlas řekl: Táhněte už pryč, vy pražský filmařský svině! Ale to byl za prvé jeden jediný z tisíce, a za druhé to byl chlápek z Hanušovic, já ho dobře poznal!!!!

Ještě jednou, a pak dvakrát, a potom stokrát díky!!!! Ondřej Sokol, Fibichova 13, Šumperk 787 01