Setkání s absolventem zábřežského gymnázia se uskuteční na půdě filmového klubu. „Diváci se mohou těšit na ukázky z Taussigovy filmové a publicistické tvorby, střípky ze života, a především zajímavé povídání s touto významnou osobností, které povede Miroslav Macek," přiblížila program večera Věra Smrčková, šéfka zábřežského biografu.

Pavel Taussig prožil dětství v Zábřehu. Pod vlivem svého otce, nadšeného ochotníka, odmalička inklinoval k divadlu, k této vášni se v dospívání přidružilo sportování, věnoval se vrcholově lehké atletice, byl dorosteneckým reprezentantem. Po vystudování zábřežského gymnázia v roce 1967 absolvoval dějiny a teorii literatury, divadla a filmu na Univerzitě Palackého, kde po sametové revoluci přednášel dějiny českého filmu.

jími osobnostmi. Publikoval stovky popularizačních článků a studií v odborných periodikách i v denním tisku, napsal řadu knižních monografií," připomněla Věra Smrčková.

Autorsky se podílel na nejrůznějších pořadech České televize a dokumentárních filmech. Je mimo jiné autorem námětu Svěrákovy oscarové komedie Kolja, kterou navíc obohatil svou hereckou kreací v epizodní postavě starožitníka. „Už předtím si zahrál v několika filmech a objevil se také v několika televizních inscenacích," uvedla vedoucí kina.

Pro Českou televizi připravil v roce 2008 dokument Tajemství kufru o Arnoštu Valentovi, rodáku ze Svébohova, studentovi zábřežského gymnázia a organizátorovi slavného útěku ze zajateckého tábora v Saganu. O rok později půlhodinový dokument o zábřežském gymnáziu s názvem Všichni slavní spolužáci, kterým i provázel.

Pavel Taussig se dodnes podílí na kulturním životě města. Byl členem odborné poroty festivalu Welzlovo filmobile a moderoval i besedy s významnými osobnostmi české kinematografie. Setkání s touto významnou osobností, které se koná u příležitosti 760 let města Zábřeh, zde začne v19.30 hodin.