Nové album, které sklízí nadšené reakce ze strany fanoušků i odborné kritiky, vyšlo začátkem října.

„Za sebe cítím, že se vracíme na místo činu - tam, kde jsme před lety se skupinou začali, tedy do Jeseníků. Mezitím jsme se rozutekli do světa a je pro nás velmi těžké se scházet ke zkouškám, k tvorbě nových věcí. Je možné, že až se sem jednou vrátíme, možná něco nového vznikne, ale v současné situaci to nevidím," vysvětluje zpěvák Jaromír Švejdík, proč prezentují album Beztíže jako své definitivně poslední.

„Nebavili jsme se navíc o nějakém konci kapely – koncertovat pořád dál budeme. Dokud to nás i lidi bude bavit. Jen už asi cítíme, že nemáme energii pokoušet se překonávat tuhle nahrávku. A dělat další album,“ uvedl další člen kapely Petr Kružík.

Zdroj: Youtube

Bez filmu by nebylo album

V mezičase se věnovali i jiným projektům. Zpěvák Jaromír Švejdík pracoval na komiksové trilogii Alois Nebel, která byla v roce 2011 uvedena jako celovečerní film. Autorem hudby k úspěšnému snímku je Petr Kružík.

Následný projekt Umakart je pak zastoupen na soundtracku, kde se mimo jiné objevil i hit Půlnoční zpívaný Václavem Neckářem. Tato píseň pak získala v roce 2011 ocenění Anděl za klip i skladbu roku.

Po tomto úspěchu vyšlo album Václava Neckáře Dobrý časy, kde se o texty postaral výhradně Jaromír Švejdík a zároveň je spoluautorem hudby.

Jednohlasně přiznávají, že by novinka zřejmě nikdy nevznikla, nebýt právě již zmíněného filmu a následného – k překvapení samotné kapely – velmi úspěšného turné a vřelé zpětné vazby od fanoušků včetně častých dotazů na nový materiál.

Se vstupenkami neotálejte

„Koncerty jedné z nejosobitějších českých kapel jsou vždy jedinečným zážitkem a v posledních letech se navíc pravidelně chlubí nápisem beznadějně vyprodáno, proto s nákupem vstupenek příliš dlouho neotálejte,“ uvedla produkční domu kultury Michaela Horáková.

Priessnitz vystoupí v pátek 24. března od půl osmé večer ve velkém sále domu kultury. Vstupné je v předprodeji 300 korun a v den akce podraží o padesát korun. (zak)