Brána naděje, jak se cyklus jmenuje, je třicet černobílých velkoformátových fotografií. Zachycují život člověka od narození až po jeho odchod z tohoto světa. Všechny snímky propojuje sakrální tematika a každý z nich je doplněn básní Josefa Mlejnka, jenž svými verši podtrhuje atmosféru dýchající z fotografií.

Soubor fotografií vznikl na požádání arcibiskupa olomouckého Jana Graubnera. „Poprosil mne, zda bych nevytvořil cyklus s křesťanskou tématikou.  Dlouho jsem přemýšlel, jak tento úkol pojmout, aby výstava oslovila diváka. Rozhodl jsem se vložit do cyklu další dimenzi, a to lidský život od kolébky až po smrt," vysvětlil Jindřich Štreit.

Prozradil, že snímky vznikaly od sedmdesátých let až do současnosti na různých místech Evropy – v Česku, Polsku, Německu i ve Francii.

Fotografie navíc doplňují verše Josefa Mlejnka. „Každá báseň byla napsána speciálně k dané fotografii," doplnil Jindřich Štreit. Zároveň poprosil návštěvníky vernisáže, aby si cyklus prohlédli opravdu popořadě, tak jak je výstava koncipována.

„Jsem překvapen, že přišlo tolik diváků. Měl jsem trochu strach, že návštěvnost bude malá, proto jsem vzal s sebou jedenáct studentů, kteří jsou u mě na stáži," dodal s úsměvem fotograf. Jeho výstava bude k vidění v Rapotíně do konce září.