„Titul jsme vybrali proto, že se snažíme nabízet žánrově pestrou dramaturgii. Strašidlo cantervillské by mohlo vyvážit těžší a náročnější tituly, jako je například Macbeth," uvedl dramaturg.

Podle něj příběh slibuje zejména dobrou zábavu, prolínají se v něm prvky grotesky, hororu i klauniády. „Cílem je dosáhnout lehkosti a humoru, které nabízí i samotný text," doplnil Elbel.

Humoristickou novelu vyznačující se ironickým nadhledem napsal Oscar Wilde v roce 1887 a patří mezi první autorova díla. Dramatizace oblíbené knihy anglického autora zavede diváky na starobylé venkovské sídlo, jež si právě koupil americký velvyslanec Hiram B. Otis a stěhuje se do něj s celou rodinou. Přesto, že jej původní majitel panství upozorní na to, že na zámku straší duch sira Simona de Canterville, který zde před 300 lety zavraždil svoji manželku.

Ve hře se střetávají dva různé životní postoje - romantické snění, nostalgie po starých časech a fantazie v kontrastu s moderní, praktickou a cynickou Amerikou.

„Události jsou tak hrozivé, že vyvolávají strach i ve třistaletém strašidle. Nastává nutnost hrdinského činu. Americký pragmatismus naráží na britské duchovno," popsal hru režisér.

Na jevišti se představí například Tomáš Krejčí, Petr Komínek, Olga Kaštická či Vendula Nováková.

V letošní sezoně půjde o třetí premiéru večerního představení šumperského divadla. Na celou sezonu připravuje pět večerních premiér a dvě pohádky.