11. 5.

Bludované se pochlubí, co dovedou

Bludov – Můj koníček – tak se jmenuje výstava, která se otevře ve čtvrtek 11. května v pět hodin v podvečer v kulturním domě v Bludově. Návštěvníci si budou moci prohlédnout díla, která vyrobili vlastníma rukama místní obyvatelé, vystaveny budou i zajímavé sbírky. Expozice bude otevřená do 28. května, vstupné je dobrovolné. (zak)

12.5.

Lázně zahájí sezonu s Davidem Kollerem

Jeseník – Město a lázně Jeseník o víkendu zahájí sezónu. Velké oslavy odstartují na Masarykově náměstí v pátek 12. a potrvají do neděle 14. května. Návštěvníci se mohou těšit například na koncert Davida Kollera, zpěvačku Kristínu, slovenského hudebníka Janko Kulicha & Kolegium, kapely YesBlues, G point funKction, Holátka, ABBA World Revival Praha, Swing-Dixieland Armády České republiky, Down Beat Dixieland Band, Mash, představí se také domácí DOM ZUŠ Jeseník, mažoretky SZUŠ Jeseník, Taneční studio L. B. Jeseník a Věrka Vybíralová, která bude servírovat dynamickou rychlomalbu. Dále uvidíte projekci historických filmů, klip města Jeseník a připraven bude i program pro děti a mnoho dalšího. Část programu se bude odehrávat také v areálu lázní, odkud bude návštěvníky vozit tam a změt zvláštní vláček. Program je zdarma. (zak)

12.5.

Kolbaba pozve na nejkrásnější místo planety

Zábřeh - Populární dobrodruh a cestopisný zpravodaj Jiří Kolbaba ani letos nemohl vynechat při svých přednáškových cestách Zábřeh. Ve zdejším kulturním domě vystoupí v pátek 12. května s audiovizuální show Tajuplná Antarktida, která nadchne každého milovníka přírody a dálek.
„Autor uskutečnil do Antarktidy tři strhující cesty, tento pořad popisuje první dvě, které se uskutečnily pomocí ruského ledoborce a argentinských vojenských letadel,“ popisuje Zdeněk David ze Zábřežské kulturní. Samotný cestovatel považuje svoje cesty do Antarktidy za nejexotičtější a samotný kontinent za nejkrásnější místo planety. „Tam se dá dostat jen za velké peníze, a tak je to místo, které není zničeno lidmi a kde se zvířata nebojí člověka, to mě dostalo,“ uvedl Kolbaba.
Jeho povídání odstartuje v 18 hodin. Vstupné činí v předprodeji 150 korun, v den akce podraží o padesát korun, děti zaplatí za vstup padesátikorunu. (zak)

12.5.

Na kus řeči pozve Zuzana Bubílková

Jeseník – V pátek 12. května zavítá do jesenických lázních populární novinářka, spisovatelka a moderátorka Zuzana Bubílková. Její pořad Na kus řeči začíná v Kongresovém sále v19.30 a potrvá až do 24 hodin. Hostem Zuzany Bubílkové bude populární italský pěvec Andrea Andrea. K tanci a poslechu hraje skvělá skupina Tonight Tomáše Uhlíře. (zak)

12.5.

Tři sestry to rozjedou v Šumperku

Šumperk - V pátek 12. května odstartuje v šumperském kulturáku svou tradiční letní Radegast tour 2017 kapela Tři sestry. Od května do září pak navštíví hned 21 míst v Čechách a na Moravě.

Legendární skupina byla založena již na jaře roku 1985. Původně hrála punk, později inklinovala k různým stylům hudby přes rock, punk rock, občas i metal až po hardcore. A jak vznikl samotný název kapely? Při posezení na Staré Kovárně zadal Magor úkol vymyslet ostatním název. Vznikaly šílené nápady a druhý den muzikanti jednomyslně vybrali právě název Tři sestry.
Diváci se mohu těšit na velkolepou pódiovou show a úžasný koncert Tří sester, které představí zcela nový playlist, v němž kapela vyměnila více než třetinu písní.

„Během večera zazní písně z alb Na Kovárně to je nářez nebo Lihová škola umění. Ale nebojte, o tradiční hitovky Zelená, Mexiko, Život je takovej nebo Modlitba pro partu také nepřijdete,“ uvedla produkční domu kultury Michaela Horáková.
Hosty a pomocníky při hospodské show budou spřátelené soubory E!E a Doctor P.P. Celý koncert vyvrcholí vzrušujícím striptýzem!
Velký sál Domu kultury Šumperk se pro návštěvníky tohoto skvělého hudebního večírku otevře už v šest večer, akce pak odstartuje o hodinu později. Cena vstupenky v předprodeji je 300 korun, v den akce podraží o 50 korun. (zak)

12.5.

K vidění budou paličkované krajky

Postřelmov - Výstavu paličkované krajky a patchworku bude hostit od pátku 12. května do 7. června kulturní dům Postřelmov. Své výrobky představí mohelnický spolek ručních řemesel. V sobotu 20. května bude výstava součástí akce Den zralé ženy, kdy se očekává také malá módní přehlídka paličkovaných doplňků, klobouků a šál. V tento den bude vstup pouze pro přihlášené. (zak)

12.5.

Pochutnají si na chřestu

Dolní Bušínov – Na chřestové speciality zve všechny milovníky dobrého a kvalitního jídla restaurace Wellness hotelu Bozeňov v Dolním Bušínově nad Zábřehem. Gastro akce se bude konat od pátku 12. do neděle 14. května
Rezervace stolu na tel. 583 411 299 nebo e-mailu: recepce@bozenov.cz. (zak)

13.5.

Zábřeh obsadí automobiloví veteráni

Zábřeh - Pod názvem Velká cena Eskymo Welzla se uskuteční v sobotu 13. května na Masarykově náměstí v Zábřehu po roční přestávce výstava a soutěž automobilových a motocyklových veteránů. Zváni jsou majitelé vozů vyrobených do roku 1985. Soutěžní kategorie jsou vypsány pro automobily a motocykly starší třiceti let, vozidla vyrobená do roku 1945 a pro kategorii dámskou, kde řídí a soutěžní úkoly plní žena.

„Akce se bude rozbíhat již od 8 hodin, kdy začíná prezence účastníků. Ti nemusejí posílat přihlášky, ale měli by se dostavit nejpozději do půl desáté. Výstava není určena pro vojenská vozidla, výjimku mají ta do roku výroby 1945,“ připomíná Jolana Šilarová z pořádajícího 1. dámského klubu historických vozidel.

O půl jedenácté startuje závod, během něhož automobiloví dědečci absolvují trasu vedoucí okolím Zábřeha. V cíli na Masarykově náměstí jsou všichni očekáváni do půl třetí. Zde budou pro nejlepší připraveny zajímavé ceny, speciální ocenění získá nejvzdálenější účastník, nejstarší posádka, ale také nejstarší divák.

„Po celou dobu bude na náměstí pro návštěvníky připraven program a také možnost občerstvení,“ upozorňuje Zdeněk David ze spolupořádající Zábřežské kulturní. Doprovodný program dopolední části srazu obstarají mažoretky či taneční skupina, po poledni country skupina Slza. Lákadlem baude historická formule ze 70. let stejně jako unikátní automobil Maurer Union ze zábřežské střední školy automobilní. Návštěvníci se mohou těšit také na expozici historické zemědělské motorové techniky. (zak)

13.5.

Ochotníci zvou na premiéru

Bludov – Bludovský ochotnický soubor Blud v Tyátru zve v sobotu 13. května na premiéru. Herci budou servírovat českou černou komedii Co víc si přát. Představení začíná v sedm hodin večer v kulturním domě v Bludově, vstupné je dobrovolné. (zak)

13.5.

Popíše, jak vyrobit ptačí hotel

Libina – Přednášku na téma hmyzí a ptačí hotely na našich zahradách má na programu v sobotu 13. května libinská knihovna. Od půl deváté do půl dvanácté dopoledne zde bude zájemcům radit zkušená lektorka Jana Andrísková. Poradí, jak správně pečovat o zahradu, aby na ní vládlo biologicky vyvážené prostření i o tom, jak si vyrobit vlastní ptačí či hmyzí hotel. Vstupné je 80 korun. (zak)

13.5.

Pradědovo muzeum láká na arteterapii

Bludov – Pradědovo dětské muzeum v Bludově připravuje v sobotu 13. května i program pro dospěláky. Od 15.30 do 17.30 hodin zde zkušená lektorka povede arteterapii na téma Otevřené okno v mém srdci. Workshop bude zaměřen na relaxační, automatickou kresbu, skupinovou arteterapii, na sebevyjádření pocitů prostřednictvím kresby. Malovat může opravdu každý. Jsou zváni všichni, kteří chtějí prožít příjemné odpoledne, pozastavit se v dnešní uspěchané době. Vstupné je 220 korun. (zak)

13.5.

Na zámku budou provázet pohádkové bytosti

Úsov - Druhá květnová sobota 13. se ponese na zámku v Úsově v pohádkovém duchu. Návštěvníky budou provázet rozličné pohádkové bytosti, a to každou půlhodinu od 9.30 až do 17.30 hodin.
Zámek Úsov se může pochlubit zbrusu novým moderním pojetím expozice domácí fauny a lesnictví v 2. patře historického objektu. Vystavené předměty jsou doplněny interaktivními prvky a audiovizuální technikou. Expozice představuje zejména preparáty velkých a malých druhů domácí fauny, kolekci hmyzu i velmi atraktivní sbírku loveckých zbraní včetně zabavených pytláckých zbraní a pomůcek. Součástí stálé expozice je také popis historie zámku Úsov, další část expozice představuje unikátní sbírku loveckých trofejí z Indie a Afriky. (zak)

13.5.

Poutníci se vydají na Mariahilf

Zlaté Hory – Tradiční diecézní pouť rodin se koná v sobotu 13. května na potním místě Mariahilf u Zlatých Hor. V půl druhé odpoledne zde začíná modlitba růžence, o půl hodiny začíná mše, kterou celebruje biskup. Ve tři hodiny začíná doprovodný progra, jako jsou dílny pro děti, rýžování zlaty, dobrodružná lesní stezka či přednáška. Závěreční požehnání je plánováno na 17. hodinu. Občerstvení na poutním místě bude připraveno. (zak)

13.5.

V Postřelmově servírují komedii

Postřelmov - Jednota divadelních ochotníků při MKS Loštice zve v sobotu 13. května všechny příznivce humoru na divadelní komedii. Tu budou servírovat od 18 hodin v kulturním domě v Postřelmově. Komedie Údržbář z pera Erica Assouse je plná břitkého humoru a neočekávaných situací. Vstupné je 50 korun. (zak)

14.5. 

V Zábřehu zahraje renomované Bennewitzovo kvarteto

Zábřeh - Už devátým koncertem cyklu Bravo Zábřeh v letošní sezoně se stane koncert Bennewitzova kvarteta – v mezinárodním měřítku špičkového komorního souboru založeného v roce 1998.
Soubor za dobu své existence vydal řadu oceňovaných nahrávek, například loni CD s kvartety Antonína Dvořáka. V roce 2012 provedlo v jediném večeru kompletní šestici Bartókových kvartetů na festivalu ve Florencii, o dva roky později uvedlo v berlínském Konzerthausu ve světové premiéře skladbu Slavomíra Hořínky Songs of Immigrants – formu hudebního dokumentu o potopení lodi s uprchlíky. V programu zábřežského koncertu posluchači vyslechnou tři chorály J. S. Bacha v transkripci pro smyčcové kvarteto, Meditaci na staročeský chorál Svatý Václave Josefa Suka a také skladby J. L. Dusíka a R. Schumanna.
Koncert renomovaného smyčcového kvarteta konající se za podpory Nadace Život umělce se uskuteční v neděli 14. května od 16 hodin v kostele sv. Barbory. Vstupné činí příznivých 100 korun, pro držitelé slevové karty Bravo 70 korun, děti za vstup neplatí.

Pokud máte zájem získat zdarma vstupenky, zatelefonujte si o ně ve středu 10. května. Soutěžní otázku najdete v týdeníku Moravský sever, který je součástí úterního Šumperského a jesenického deníku, od středy se dá týdeník koupit i samostatně s vloženým televizním magazínem.

14.5.

Pohádka bude O kominíkovi

Šumperk – Pohádkový příběh O kominíkovi Josífkovi přivezou v neděli 14. května od 10 hodin do šumperského Domu kultury loutkoherci z Divadla Matýsek, Výpravná pohádka e plná komínů, střech a poetických písniček, kterou hrají loutky nazvané manekýni. Je Vstupné 70 korun. (zak)

16.5.

Galerie vystaví práce žáků

Zlaté Hory – Základní umělecká škola Franze Schuberta ve Zlatých Horách zve na výstavu žákovských prscí. Vernisáž se bude konat v galerii Snop v úterý 16. května v 17 hodin. (zak)