Novinářům to dnes řekl náměstek olomouckého hejtmana Radovan Rašťák (ČSSD).

Obyvatelé Olomouckého kraje v nové anketě, která byla součástí každoročního udělování Cen Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury, odevzdali celkem 2349 hlasů. Expozice o čarodějnických procesech připravená Vlastivědným muzeem Jesenicka získala 670 hlasů. Výstava s pomocí audiovizuální techniky přibližuje historii rozsáhlého honu na čarodějnice, který Jesenicko zachvátil v letech 1622 až 1695.

„Jsem velice rád, že se občanům nejvíce líbila právě expozice zaměřená na čarodějnické procesy, kterou připravila naše příspěvková organizace. Prvenství v anketě svědčí o oblibě nové expozice a kvalitně odvedené práci při její přípravě a realizaci," uvedl Rašťák.

Cenu Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury letos obdržela například zvonařská dílna Tomášková-Dytrychová z Brodku u Přerova, která odlila zvony pro pražskou katedrálu svatého Víta. Mezi oceněnými je sochař a fotograf Antonín Suchan, historik umění a bývalý ředitel Muzea umění v Olomouci Pavel Zatloukal či město Přerov, které nechalo postavit nový Tyršův most. Na tomto projektu se podílela architektka Alena Šrámková a autorkou sochařské výzdoby mostu je Ivana Šrámková.

Cenu hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila (ČSSD) za výjimečný počin v oblasti kultury získalo občanské sdružení Balet Globa, které na mistrovství světa v interpretačním umění v Los Angeles získalo dvě zlaté a dvě stříbrné medaile a dvě plakety za nejlepší výkon v taneční kategorii.