Příležitostí k vydání knihy bylo sedmdesáté výročí židovských transportů z Olomoucka do Terezína.  Do jednoho z těchto transportů vstříc smrti měli v létě 1942 nastoupit i Berthold a Růžena Wolfovi a jejich děti Felicitas a Otto. Namísto toho se ale rozhodli pro úkryt, který si předem připravili poblíž Tršic. Patnáctiletý Otto si v úkrytu začal psát deník, který je obdobou známějšího Deníku Anny Frankové.

Díky statečnosti místních lidí, kteří jim tři roky pomáhali a  nikdy je neprozradili, tři členové rodiny přežili. Pouze Otto se konce války nedočkal. V dubnu 1945 ho při zátahu v Zákřově chytilo gestapo a po krutém mučení, při němž nic neprozradil, ho spolu s dalšími muži Němci zavraždili. Sestra Felicitas pak v psaní deníku pokračovala až do osvobození.

V Mohelnici na domě v Nádražní ulici má Otto Wolf pamětní desku z roku 1947 a knihovna, kterou sdružení Respekt a tolerance buduje v loštické synagoze, nese jeho jméno.

Po sedmdesáti letech se Wolfovi i jejich zachránci dočkali památníku. Odhalen byl v pondělí 2. dubna v místě jejich lesního úkrytu za účasti dcery Felicitas Evy Vavrečkové. Pomník byl vybudován díky sbírce, kterou uspořádali studenti v USA. Členové sdružení Respekt a tolerance Evě Vavrečkové při té příležitosti předali výtisk knihy, která je výborem z deníku jejího strýce a matky.

„Volba textů vychází z výběru, který pro svou knihu Salvaged Pages (Zachráněné stránky) zpracovala americká historička a spisovatelka Alexandra Zapruder ve spolupráci s Felicitas. Kopii rukopisu deníku jsme získali z washingtonského muzea holocaustu, kde se nyní dílo mohelnického rodáka nachází,“ řekl člen sdružení Luděk Štipl a dodal: „S paní Alexandrou jsme se teď v Tršicích setkali. Slíbila, že příští rok přijede do Loštic se studenty programu Holocaust Study Tour.“

Na knížce pracovali členové sdružení dva roky a pracovní verze si postupně ověřovali při vzdělávacích akcích na školách. Právě výuce má totiž kniha sloužit. Texty jsou doplněny komentářem, slovníkem pojmů, fotografiemi a mapami, je tu i prezentace na nosiči DVD, který je do knihy vložen.

„Příběhy žáky zpravidla zaujmou, tím spíše, že se jedná o hrdiny z našeho regionu. Navíc je kniha seznámí nejen s obdobím okupace, ale i s poměry, které u nás panovaly před válkou a po roce 1948,“ řekla členka sdružení Zdeňka Míčová.