Kromě prohlídky stále výstavy byla velkým lákadlem prezentace Společnosti přátel železničního modelářství a železnice. Modely tratí s vláčky na elektřinu nadchly nejednoho dětského i dospělého návštěvníka, majitelé se pochlubili dokonalými zmenšeninami. Jedním z nich byl i Igor Dýcka z Olomoucka, jehož model je propracovaný do nejmenších detailů. Jeho výroba mu trvala několik let.

„K modelům mám vztah od dětství, otec mě k tomu vedl. Tehdy ale nebylo jednoduché sehnat materiál jako nyní, kdy je možné nakupovat na internetu," řekl Igor Dýcka, jehož rozměrný panel obsahuje kromě trati také budovy, stromy i lidské figurky.

„Nejdříve vždy pořídím přesný nákres na balicí papír, aby měl model hlavu a patu, pak plánuji, kudy povedou koleje a kde budou tunely a výhybky. Budovy a krajinu pak tvořím z papíru," popsal Igor Dýcka.

Vedle titěrných železničních modelů ale muzeum ukázalo exponát podstatně rozměrnější a to vyprošťovací tank. Ten do sbírky přibyl teprve nedávno, muzeu ho darovala šumperská radnice. Tank byl inventářem skladu civilní ochrany, o jeho technický stav se starala skupina dobrovolníků. Ti také pásové vozidlo předvedli v akci.

„Tank je určitě velkým lákadlem, zatím ho návštěvníkům běžně neukazujeme, protože je v garáži. Do budoucna ale na dvoře plánujeme výstavbu přístřešků, kde budou všechny stroje včetně tanku," vysvětlila vedoucí muzea Alena Turková.

Muzeum silnic ve Vikýřovicích je jediné svého druhu v České republice. ČR. Ve sbírkovém fondu je nyní evidováno více jak 1 500 sbírkových předmětů, kromě drobnějších exponátů se jedná také o různé stroje či mostní konstrukce. Muzejní knihovna má již na 500 publikací se silniční tématikou. Část expozice je věnována dílu bratří Kleinů, kteří v 19. století přestavovali nejvýznamnější průmyslníky v regionu a zasloužili se především o výstavbu silnic, železnic a mostů.