Klikou flašinetu také pilně točil Rostislav Všetečka, který s manželkou přijel z Prahy. Manželé vlastní takzvaný žebrácký flašinet, kterých se prý v republice příliš mnoho nezachovalo. Všetečkovi přístroj před několika koupili v dezolátním stavu, ale podařilo se jim ho úspěšně restaurovat.

„Nejdříve jsme myslili, že to ani nepůjde, hodně součástek chybělo nebo byly poničené. Ale nakonec se podařilo, i když nás to stálo nemalé peníze. Flašinet je starý zhruba sto let a ani tehdy nešlo o levnou záležitost," řekl Rostislav Všetečka. Jeho flašinet pochází z Jindřichova Hradce. Tyto stroje tehdy kupovali obce či farnosti a zapůjčovali je nejchudším lidem či válečným invalidům, aby si mohli hraním vydělávat na živobytí.

„Výdělek flašinetářům opravdu stačil jen na základní potřeby, rozdíl byl také, jestli hráli ve větším městě, kde byli lidé štědřejší, nebo chodili po vesnicích," dodal Rostislav Všetečka.

V Pekařově se pouť konala již potřinácté a podobně dlouhou tradici mají i srazy flašinetářů. Na oživení takřka zaniklé osady má zásluhu spolek Obnova kulturního dědictví údolí Desné. Jeho členům se po mnoha letech práce podařilo zachránit kapli, kde se nyní konají příležitostně mše i koncerty. Na svá místa na malém hřbitově také vrátili část náhrobků původních obyvatel Pekařova. Nyní se spolek snaží zrestaurovat velký píšťalový flašinet, který pochází z dílny Kolbů.

„Přístroj jsme zakoupili ze soukromých sbírek v roce 2010, jeho oprava se již chylí ke konci," uvedl Martin Černohous ze sdružení Obnova kulturního dědictví údolí Desné.

Pekařov byl ještě před druhou světovou válkou větší obcí, kde žilo kolem tří stovek obyvatel a rodina Kolbů zde vlastnila výrobnu varhan a flašinetů. Vesnici po válce potkal osud společný místům v českém a moravském pohraničí – opuštěná obydlí se nepodařilo znovu osídlit. Noví obyvatelé, kteří přišli z naprosto odlišného kulturního prostředí, nebyli v podhorské oblasti spokojeni. Většinu domů vyrabovali a odešli jinam. Velká část opuštěných budov byla v Pekařově koncem 50. let srovnána se zemí. Zůstalo jen několik domů, které dnes slouží k rekreačním účelům.