Zavzpomínají na Waldemara Matušku

Šumperk – Vzpomínkový pořad plný písniček z repertoáru Waldemara Matušky je na programu Domu kultury Šumperk v neděli 24. září od 16.30 hodin. Jde o recitál Waldemarova dvojníka Vladimíra Waldy Nerušila, který mluveným slovem proloženým písničkami mapuje život pěvecké legendy československé populární hudby od dětství až po samý vrchol umělecké dráhy.
Na své si přijdou všichni fanoušci a posluchači, kteří mají rádi například skladby Růže z Texasu, Slavíci z Madridu nebo Eldorádo.
Poprvé před publikem se Vladimír Walda Nerušil představil na soutěži Carusošou v roce 1999. Tam zaujal natolik, že přišly první nabídky na koncertování i zpívání v nejrůznějších televizních pořadech. Postupně si vybudoval kapelu s kvalitními hudebníky, se kterými vystupuje jako revival Waldemara Matušky.
Vstupné na šumperský koncert je 130 korun. (zak)

Zábřežany potěší Veselá trojka

Zábřeh – Veselá trojka Pavla Kršky přijede potěšit milovníky písniček s chytlavou melodií do Zábřehu. Koncert je na programu místního kulturního stánku ve čtvrtek 28. září od 15 hodin.
Pavel Krška, Miroslav Hrdlička a Jaromír Kozelek patří k nejviditelnějším hvězdám televize Šlágr, kde sbírají jednu diváckou cenu za druhou. Jejich písničky s příjemnými texty oslovují zejména starší generaci posluchačů. Písničky také prokládají veselými příběhy. Neexistuje lepší zábava na sváteční odpoledne. Vstupné je 190 korun. (zak)

Duo Jamaha zahraje v Mohelnici

Mohelnice – Populární Duo Jamaha přijede potěšit své fanoušky do Mohelnice. Koncert plný krásných melodií vhodných k tanci a poslechu se koná v místním domě kultury ve středu 20. září od 18 hodin. Duo Jamaha, které tvoří otec Alfons a jeho syn Marián Kotvanovi, působí na hudební scéně už od roku 1996. Velice žádanými interprety se stali díky účinkování v TV Šlágr. Vstupné na mohelnický koncert přijde v předprodeji na 170, na místě pak na 200 korun. (zak)

Jindřich Štreit zachytil bezdomovce

Zábřeh – Snímky proslulého fotografa Jindřicha Štreita budou k vidění v muzeu v Zábřehu. Expozici otevře ve středu 20. září v 17 hodin v domě Pod Podloubím vernisáž. Návštěvníci si budou moci prohlédnout soubor dokumentárních fotografií, na kterých Jindřich Štreit zachytil život lidí bez domova. Výstava bude otevřená do 15. října. (zak)

Šumperk zavzpomíná na Karla Kryla

Šumperk - Vzpomínkový koncert Pavla Foltána a Petra Bubláka, který se uskuteční ve středu 20. září v Domě kultury Šumperk, bude věnovaný písničkáři Karlu Krylovi.
Umělci zazpívají známé Krylovy písně, které zlidověly. „Můžete se těšit na hudebně text-appealovou koláž z hitů s použitím unikátních jinak nezveřejněných informací, esejistických úvah, fejetonů, glos a poznámek z osobní korespondence Karla Kryla právě s Pavlem Foltánem z let 1992 až 1994,“ uvedla produkční Domu kultury Šumperk Michaela Horáková.
Scénář pořadu Remember Karel Kryl napsal Pavel Foltán v roce 1995 a krátce na to měl pořad premiéru v Brně. V dalších letech byl úspěšně reprízován v řadě klubů po celé České republice. Nyní vznikla jeho aktualizovaná třetí verze.
„Tento náš pořad má oproti jiným tu výhodu, že já se s Karlem velmi dobře znal, nějakou dobu jsme spolu jezdili na koncerty a dost jsme toho při tom prožili, navzájem jsme si pokřtili i nějakou tu desku," uvádí Pavel Foltán.
Na Karla Kryla zavzpomínáme ve středu 20. září od sedmi hodin večer na jevišti velkého sálu domu kultury. Vstupné je v předprodeji za 100 korun, v den akce pak za 150 korun. (zak)

Z muzejíčka se stane statek

Šumperk – Muzejíčko, které je součástí Vlastivědného muzea v Šumperku, se od čtvrtku 21. září až do 3. prosince promění ve vesnickou usedlost. Výstava s interaktivními prvky je věnována chovu hospodářských zvířat v minulosti i dnes. Zejména prostřednictvím zábavných her, ale i sbírkových předmětů se návštěvníci seznámí s životem domácích zvířat, s produkty, které člověku poskytovala, nebo s tím, jak se lidé o zvířata starali a jak je zobrazovali na předmětech kolem sebe. Děti si budou moci vyzkoušet, jak se dojí kráva nebo jak se pasou ovce, mohou zkusit poznávat zvířátka podle stop, podle srsti či peří a otestovat mnoho jiných her a hádanek ze statku. Vstupné je 40 korun. (zak)

Prozradí, kde jsou u nás lososi

Šumperk - Přednášku o historii populace lososa obecného v Česku bude hostit ve čtvrtek 21. září Městská knihovna v Šumperku. Besedu, která začíná v 17 hodin, povede ekolog Jiří Křesina, vstupné je 50 korun. (zak)

Luba Skořepová se vrátí na jeviště

Šumperk – Herečka Luba Skořepová, která zemřela loni v prosinci ve věku 93 let, se symbolicky opět vrátí na divadelní jeviště. Stane se tak 21. září při celorepublikové premiéře chystaného filmu Sama, který dokumentuje poslední roky hereččina života.
Snímek zavítá také do Šumperku, promítat se bude ve čtvrtek 21. září od 18 hodin na Hrádku, což je malá scéna Divadla Šumperk. Část z tržby půjde na dobrou věc, Nadaci Krása pomoci Taťány Kuchařové, která pomáhá osamělým seniorům. Vstupné je 70 korun. (zak)

Světový tenor Štefan Margita vystoupí v Zábřehu

Zábřeh - V sobotu 23. září se v Zábřehu odehraje jedna z vrcholných událostí zdejšího kulturního podzimu. Tou bude nepochybně galakoncert světově proslulého tenoristy Štefana Margity, který v sále kulturního domu vystoupí za doprovodu brněnského ansámblu Moravské klavírní trio.
Margita působí od roku 1998 jako svobodný umělec světového renomé a je opakovaně zván k hostování do Chicaga či Metropolitní opery v New Yorku. „Je pro nás velkou ctí, že náš nejznámější tenorista, který pravidelně hostuje v nejslavnějších operních domech Evropy i zámoří, nyní vystoupí také v Zábřehu. Během unikátního koncertu zazpívá písně a opery světového repertoáru,“ uvedl Zdeněk David ze Zábřežské kulturní.
Doprovodné těleso Štefana Margity, Moravské klavírní trio, je tvořeno vyzrálými uměleckými osobnostmi. Renomovaný soubor dospěl k hudebnímu projevu, který je charakteristický dokonalou souhrou a nezaměnitelným expresívním výrazem, což je vysoce hodnoceno nejen odbornou kritikou, ale i hudební veřejností.
Zábřežský recitál Štefana Margity má začátek v 19 hodin, k dispozici jjsou poslední vstupenky v ceně od 390 korun. (zak)

Pohádka má světovou premiéru

Šumperk – Návštěvníci, kteří zamíří v pátek 22. září v 17 hodin do šumperského divadla, se stanou svědky světové premiéry pohádky Dobrodružství mořského vlka. Inscenaci napsala přímo pro Divadlo Šumperk autorka Zuzana Cejnarová, ta také pohádku i režíruje. Vstupné je 70 korun. (zak)

Levandulový statek otevírá galerii

Bezděkov – Novou galerii otevírá Levandulový statek Bezděkov u Úsova. Slavnostní otevření se koná v pátek 22. září od 16 hodin. Návštěvníci si budou moci prohlédnout levandulové obrazy Aleny Pecákové a Marie Janošťákové, vystavovat bude také fotografka Věra Mark. Pro zájemce bude otevřen obchůdek, kde si mimo jiné budou moci nakoupit sazenice levandulí. Občerstvení je zajištěno. (zak)

Malíř Bartoš oslaví osmdesátku

Šumperk – Jak jinak než na výstavě svých obrazů bude slavit osmdesátku šumperský malíř Lubomír Bartoš. Slavnostní vernisáž se uskuteční ve Vlastivědném muzeu v Šumperku v pátek 22. září od 17 hodin. Obrazy oslavence si budou moci zájemci prohlédnout do 19. listopadu. (zak)

Bílá paní bude vítat návštěvníky na Úsově

Úsov – Prohlídky po setmění, setkání s duchy a strašidly a luštění hádanek – tak to bude vypadat v sobotu 23. září mezi 18. a 22. hodinou na zámku v Úsově. Návštěvníci se vydají do nejstarších dochovaných prostor hradu za Bílou paní. Součástí prohlídky bude mimořádně hradní ochoz a věže, kde Bílá paní přebývá.
V tento večer je také možné setkat se i s ostatními duchy a strašidly, která na úsovském zámku dělají této tajuplné bytosti společnost. Na nádvoří pak mohou návštěvníci vyzkoušet Hádanky pánů z Vlašimi, zámecké kuželky či strašidelný labyrint. Vstupné je 50 korun. (zak)   

Na Bozeňově se sejdou nohejbalisté

Dolní Bušínov – V sobotu 23. září budou antukové kurty na Bozeňově patřit nohejbalu. Uskuteční se zde závěrečný nohejbalový turnaj tříčlenných týmů seriálu Jameson Cup 2017. Registrace družstev je na místě od 8.30 hodin nebo na e-mailu: hrubanova@bozenov.cz. Hrát se bude asi do 18 hodin večer. Od 19 hodin pak bude v kempu hrát k tanci a poslechu kapela Noa. Bohaté občerstvení je zajištěno, vstup je zdarma. (zak)

Divadlo servíruje Dokonalou svatbu

Šumperk – Dokonalá svatba – tak se jmenuje jedna z nejúspěšnějších inscenací Divadla Šumperk. Jedno z posledních představení mohou návštěvníci zhlédnout v sobotu 23. září od 19 hodin v šumperském divadle. V hlavních rolí se představí Simona Benáčková, j.h., Vít Pištěcký, Kryštof Grygar, Karolína Hýsková, Lucie Šmejkalová a Olga Kaštická. Vstupné je od 150 do 170 korun. (zak)

Děti pobaví myška Terezka

Šumperk - Pohádku o přátelství lesních zvířátek přiveze do Šumperku v neděli 24. září Divadlo Matěje Kopeckého. Veselá pohádka pro nejmenší diváky začíná ve velkém sále domu kultury v 10 hodin. Vstupné je 70 korun. (zak)

Klasika Viva zahajuje podzimní cyklus koncertů

Šumperk, Jeseník - Cyklus koncertů Klasika Viva vstupuje do své podzimní části. „Připravili jsme pro naše příznivce sedm koncertů – pět v Šumperku a dva v Jeseníku – a jsem rád, že touto nabídkou můžeme do našich měst přivézt špičkovou uměleckou kvalitu,“ říká umělecký ředitel cyklu Roman Janků.
V pondělí 25. září vystoupí v klášterním kostele v Šumperku laureátka pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech a také pěvecké soutěže v německém Jennersdorfu sopranistka Eliška Gattringerová. Tuto umělkyni si mnozí ještě mohou pamatovat z roku 2015, kdy vystupovala jako host na vánočním koncertu Ivana Kusnjera. Eliška byla tehdy jeho žačkou. Od té doby se jí daří skvělá kariéra, účinkuje mimo jiné v Národním divadle v Praze a koncertuje téměř po celé Evropě.
Za spolupráce klavíristy Karla Vrtišky zazní v programu šumperského koncertu nejslavnější operní árie (Puccini, Martinů, Čajkovskij) a určitě nebudou chybět ani nejslavnější árie z Dvořákovy opery Rusalka.
Koncert začíná v klášterním kostele v 19 hodin, vstupné je 120 korun. (zak)

V Zábřehu spouští prodej vstupenek na podzimní pecky

Zábřeh - Zábřežský kulturní dům spustil prodej vstupenek na očekávané podzimní koncerty. V prodejních místech Zábřežské kulturní lze už nyní zakoupit vstupenky například na listopadový koncert zpěváka Michala Hrůzy, koncertní show superobjevu české hudební scény, skupiny Slza, nebo festival punkové muziky Fest jak pěst s kapelami Punk Floid, Houba či Volant. „Na koncerty Michala Hrůzy a Slzy je možné koupit vstupenku také on-line prostřednictvím sítě smsticket,“ upozornil produkční Vratislav Jarmar.
V sobotu 23. září v Zábřehu zahájí předprodej na sérii dalších pořadů, díky kterým se zdejšímu publiku představí další žádané osobnosti. „V návaznosti na termín konání recitálu světoznámého tenoristy Štefana Margity spustíme prodej vstupenek na koncert operní pěvkyně Dagmar Peckové, vánoční koncert zábřežského Moravia Big Bandu s Ilonou Csákovou a doprodej lístků na divadelní představení Římské noci se Simonou Stašovou a Oldřichem Víznerem,“ informoval Jarmar.
Zatímco zmíněné koncerty jsou naplánovány na 10. a 12. prosince, titul Římské noci se v Zábřehu odehraje v lednu příštího roku.
Více informací o prodejních místech zábřežského kulturáku nebo o uvedených pořadech lze získat na webové stránce www.kulturak.info nebo v pokladně kulturního domu na kontaktech info@ic.zabreh.cz a 775 279 558. (zak)