Film přináší příběh mladé ženy. Namísto kariéry učitelky vede na malé vesnici hospodu, v níž se scházejí všichni místní obyvatelé. Hlavní hrdinka Maruna, kterou ztvárnila Tatiana Vilhelmová, žije na statku s mladší sestrou a autoritativní matkou. Mezi několika místními neperspektivními muži hledá životního partnera.

Snímek také vypráví příběhy několika dalších obyvatel, jejichž osudy se vzájemně proplétají. Jeho děj je zasazen do horské vesnice v Jeseníkách. Z prostředí Jeseníků pocházejí i oba autoři scénáře: Miroslav Krobot a Lubomír Smékal. Znalostí místních reálií patřičně využili.

„Příběh filmu odpovídá našemu vnímání doby, atmosféře ve společnosti, kdy lidé často ztrácejí pocit, že mohou sami něco ovlivnit, místo toho, aby se pokusili o změnu," řekl Smékal.

„Náš film má několik inspirací. Například poetiku a vnitřní humor Akiho Kaurismakiho nebo bratří Coenů. Nechali jsme se ale inspirovat i dílem bratří Mrštíků," sdělil režisér a spoluautor scénáře Miroslav Krobot. Filmoví diváci jej mohou znát jako herce ze snímků Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka nebo Alois Nebel.

Oba scenáristé se o svém filmovém debutu vyjadřují jako o snímku, v němž obecně platí, že kdo uteče, vyhraje. Díra u Hanušovic je proto výrazem respektu k těm, kdo zůstávají. „Co se týče žánru, napadá nás existenciálně laděná černá komedie. To je dostatečně nesrozumitelné, takže by to mohlo sedět," shodují se oba tvůrci.

Ve filmu hrají Lenka Krobotová, Ivan Trojan, Jaroslav Plesl nebo Simona Babčáková. Společnost EEAP Film Distribution CZ-SK jej do kin plánuje uvést v roce 2014.

Díra u Hanušovic není jediným filmem, který v regionu v poslední době vznikal. V Šumperku v polovině července dotočil svou filmovou prvotinu protagonista populárního televizního pořadu Partička Ondřej Sokol. Poslední klapka snímku padla v polovině července.