Poutní místo povstalo z trosek díky sbírce lidí těchto tří států, kteří mezi sebou shromáždili pětadvacet milionů korun na stavbu nového kostela. Pouť je jakýmsi způsobem poděkování dárcům. Pouť začíná už v devět hodin křížovou cestou od areálu Bohema. Po zvládnutí více jak tříkilometrového úseku čeká věřící překvapení. Kruh přátel česko-německého porozumění se rozhodl propůjčit cenu Zlaté srdce pro Evropu. Prvním nositelem ocenění bude páter Stanislav Lekavý.

„Nevím, jestli mám zlaté srdce, ale snad je lidské. Vždy jsem se snažil o spřátelení a porozumění mezi národy,“ řekl skromně páter, který zažil kvůli své víře v Boha očistec a důkladně poznal komunistické žaláře. V posledních letech se snaží o záchranu kostela v Horním Údolí. Na pravé poledne je připravená mše, kterou budou sloužit biskupové tří zemí. Kromě generálního vikáře ostravsko – opavského Marcela Tesaříka to bude opolský biskup Alfons Nossol a magdeburský biskup Leo Nowak.

Pouť tří národů se uskuteční letos už po dvanácté. Přesně tolik let uplynulo od slavnostního vysvěcení kostela, který vadil komunistickému režimu natolik, že jej nechal v roce 1973 srovnat se zemí. Věřící ze tří zemí mezi sebou po sametové revoluci sesbírali pětadvacet milionů korun na stavbu nového kostela. Historie místa je přitom datovaná do roku 1647, kdy zde podle legendy našla záchranu před švédskými vojsky matka s právě narozeným dítětem.