Ondřej SokolRole komika je mu patrně vrozená, i když byl v útrobách krematoria obklopen davem novinářů, neustále všechny bavil. Je opravdu nesmírně vtipný. Má nesmírný talent občas použít sprosté slovo, ale ve chvíli, kdy nevyzní vulgárně, ale vtipně. Pro fanynky Ondry Sokola, které ho znají jen z televizní obrazovky: v reálu vypadá ještě lépe, je to fešák.

Natáčení odstartovala scéna, ve které Karel Roden coby pohřebák se svým kolegou připravují nebožtíka na obřad. Ondřej Sokol, kterému velkou popularitu přinesl televizní pořad Partička, se sice inspiroval skutečnými události, ale svůj film nepojímá jako rekonstrukci. Ondřej Sokol a Martin Finger, jako kamarádi Michal a Adam, se do Šumperku vracejí po dvaceti letech. Společně se pak snaží se objasnit úmrtí matky jednoho z nich a vypátrat jejího vraha. Tím roztočí sled zajímavých událostí.

„Těžko vysvětlujeme, proč o takhle závažném tématu točíme černou komedii. Scéna, kterou jsme právě dělali, byla nesmírně vtipná, obsahovala spoustu absurdních a směšných situací. Lidi to mohou pochopit a uvěřit tomu, až to uvidí na plátně," řekl po závěrečné klapce první scény Ondřej Sokol.

Úvodní natáčení den počasí filmařům zpočátku nepřálo, původně se totiž měly točit záběry před krematoriem. Kvůli dešti se ale štáb s kamerou přesunul dovnitř. „Je tam opravdu stísněná atmosféra," stručně komentoval Karel Roden, který má filmu menší roli a v Šumperku stráví pouze několik natáčecích dní. V dalších rolích se objeví například Jana Krausová, David Matásek, Jaroslav Plesl, Zuzana Stavná, Michal Pavlata, Hana Maciuchová, Ivan Vyskočil a Jan Kačer.

Karel RodenOpravdu téměř světová hvězda si do Šumperku na natáčení přivezla i své dva psy. Roden působil jako velmi uzavřený člověk, kterému se dle jednoho z lidí ze štábu v prostorách krematoria netočilo moc dobře. Na rozhovor s Deníkem sice kývnul, ale odpovídal v podstatě ano, ne.

René Kořenář, výkonný producentOsoba, která je mistrem světa v tom, jak sdělit nepříjemné zprávy tak, že jste z nich nadšení. Nedělní natáčení nabíralo stále větší a větší skluz, měnily se dispozice, novináři netrpělivě naléhali, kdy mohou jít fotit na plac, ale když René Kořenář začal mluvit, všichni a všechno v okolí ztichlo a disciplinovaně mu naslouchalo, že už TO bude, ještě jen malé zdržení, asi jen dvě hodiny. Jeho přesvědčovací talent je neuvěřitelný. A jen pro neznalé: René Kořenář se mimo jiné podílel například na natáčení filmu Zdeňka Trošky Princezna ze mlejna…

Proč film vzniká hlavně v Šumperku? „Šumperk je třetí hlavní role v tomto snímku. Hned po Ondřejovi a Martinovi. Film je částečně autobiografický, lokace jsou reálná místa spjatá s historií v životě obou autorů, takže jinde by film ani natáčet nešlo. V Šumperku jsou navíc všichni místní neuvěřitelně vstřícní, filmem žijí, máme také podporu města a zatím i obyvatel," řekl producent filmu Vojtěch Frič.

Ve snímku si navíc zahrají zhruba dvě stovky  šumperských komparsistů. V neděli to byla například paní Dana, která si ale nepřála zveřejnit příjmení. „Nezlobte se, já o publicitu nestojím. Jsem v důchodu a mám čas, takže jsem se na natáčení domluvila, samozřejmě hlavně ze zvědavosti.  Filmaři mi slíbili, že mě nikdo nepozná," řekla důchodkyně. Paní Dana pokrytá vrstvou děsivě bílého make-upu se v krematoriu zhostila role mrtvoly.

Jana KrausováZaujala všechny přihlížející tím, jak opravdu dobře vypadá. Asi jako jediná ze slavných při příchodu „na plac" všechny pozdravila. Velmi milá a krásná dáma.

Ještě v neděli v podvečer se filmaři přesunují do centra města, v pondělí se bude od večerních do úterních ranních hodin natáčet velká scéna v šumperském domě kultury. Odehrávat se tam bude abiturientský ples. Zhruba padesátičlenný filmový štáb se bude v Šumperku a okolí pohybovat do konce května. Premiéra filmu je plánována na leden příštího roku.