„Je to propletenec vztahů na pozadí vesnice, která se postupně vylidňuje. Základní osa filmu je v tom, že mladá učitelka, která studovala v Olomouci, je nucena starat se o mámu a hospodářství. V této situaci si hledá partnera," řekl divadelním režisér a spoluautor scénáře snímku Miroslav Krobot. Díra u Hanušovic je pro něj prvním filmem, který režíruje.

Šumpersko není pro filmaře neznámým krajem. Na jaře zde svůj celovečerní debut s názvem Krásno natáčel režisér Ondřej Sokol (vše o natáčení ZDE). V tomto regionu také vznikal film 7 dní hříchů, který vešel do kin loni a kde hlavní role ztvárnili Ondřej Vetchý a Vica Kerekes. Šumpersko si vybral
v roce 2006 pro svůj film Bathory také Juraj Jakubisko

Ve Vikanticích trvale žije jen pár desítek lidí. Díky filmařskému štábu se zde počet obyvatel zdvojnásobil. Až na malé výjimky tu vznikne snímek celý. Z osmadvaceti natáčecích dnů jich filmaři přímo ve Vikanticích stráví dvacet pět.

Spolupráci s obyvateli Vikantic si tvůrci snímku pochvalují. S vesnicí doslova žijí. Filmový starosta Ivan Trojan úřaduje ve skutečné kanceláři starosty, scény ze statku se odehrávají v jednom z místních stavení. Jeho obyvatelé se tak se štábem doslova dělí o svou kuchyni.

„Obyvatelé domu jsou buď v práci, nebo paní, která je v důchodu, je tu často s námi. Když točíme přes den, hrozně je baví se dívat. Při natáčení nočních scén jsme jim nabídli ubytování ve Starém Městě," popsal soužití štábu s místními obyvateli výkonný producent Jan Kallista.

„Jsou strašně příjemní. Slušní, za všechno děkují. To je v dnešní době úplně neskutečné. Paní Vilhelmová (představitelka hlavní hrdinky filmu, pozn. red.) se s vámi baví jako normální člověk. Na nic si nehraje. Jsou to moc hodní lidé," podělila se se svými zkušenostmi jedna z obyvatelek obce, která však odmítla sdělit své jméno.

Vikantičtí filmařům nepůjčí jen své domy, ale také tváře. Jako komparsisté hrají věřící v kostele nebo štamgasty v hospodě. Tvůrci do snímku angažovali i kněze ze Starého Města.

V Díře u Hanušovic diváci uvidí Ivana Trojana nebo Tatianu Vilhelmovou. „Máme chalupu v Brdech a také to tam není moc rozlehlé. Ale líbí se mi tu," odpověděl Trojan na otázku, zda byl někdy v zapadlejší obci než jsou Vikantice. Kvůli své roli starosty si nechal narůst vousy, s nimiž jej diváci na plátně uvidí vůbec poprvé.

Tatiana Vilhelmová již v minulosti natáčela snímek Divoké včely v Jiříkově na Bruntálsku. Ten je podobně odlehlou obcí jako Vikantice. „Tady je to velmi poetické místo. Bydlet bych tu  nechtěla, ale rozhodně bych tu chtěla mít chalupu," prozradila Vilhelmová.