Zábřežské kino Retro bylo zaplněno takřka do posledního místa. Čtvrtý ročník festivalu přinesl divácky atraktivní snímky.

Podle ředitele přehlídky Martina Strouhala byl letošní ročník přelomový. „Provedli jsme zásadní změnu a zařadili také film profesionální, například snímek Pavla Béma o výstupu na Everest nebo dokument České televize o našich horolezcích na K2. Snažili jsme se zvýšit diváckou atraktivnost,“ řekl Strouhal.

Organizátoři festival rozdělili na profesionální a amatérskou část. O vítězném amatérském snímku rozhodovala porota. V té zasedala stejně jako loni televizní dramaturgyně Lenka Poláková, producent a muzikant Martin Kratochvíl a dramaturg a spisovatel Josef Albrecht. Jako host se festivalu zúčastnil filmový kritik Pavel Taussig. Letos porotci přiřkli vítězství Janu Husákovi s kolektivem za snímek Expedice JaMaMaCuJaHi.

O vítězném profesionálním snímku vynesli verdikt diváci a to kuriózním způsobem. Každý film měl přidělen svůj kýbl, pokud pro film diváci chtěli hlasovat, do kbelíku nalili kelímek vody. Nejtěžší nádoba označila nejúspěšnější film. Nejvíce kelímků diváci věnovali Janu Popelkovi za snímek Kambali.

„I letos jsme museli uspořádat předvýběr a asi polovinu filmů vyřadit. Mrzí mě, že se na přehlídku nedostal třináctiletý Radek Horák. Jeho filmy jsou vzhledem k jeho věku výtečné,“ vysvětlil Strouhal.

Úvodní amatérskou sekci zahájil film Vladimíra Procházky, který byl přímo Janem Welzlem inspirován. Dokumentoval putování trampů po Aljašce, kde Jan Welzl žil. I když snímek patřil svým zpracováním k těm slabším, divákům ukázal místo posledního odpočinku slavného zábřežského cestovatele.