V expozici zaujala i pohádková babička, která povyprávěla, co vše se dozvěděla, když naslouchala u klíčových dírek. Především dětem pak převyprávěla poučnou bajku o lvu a malé myšce, které král zvířat daruje život a ona později zachrání ten jeho.

Kromě zámku si mohli malí i velcí návštěvníci pohrát v expozici Hádanek pánů z Vlašimi nebo navštívit strašidelný labyrint. „Máme to sem sice kousek, ale s dětmi jsme ještě na zámku v Úsově nebyli. Takže jsme využili příležitosti a přijeli se podívat. Dětem i nám se to moc líbilo, zámek má potmě zvláštní atmosféru," řekla jedna z návštěvnic Petra Řezníčková z Uničova.

Hrady a zámky se podobnými akcemi snaží zvýšit návštěvnost, protože lidé rádi přijedou za netradičními zážitky. Letošní horké léto navíc památkám příliš nepřeje. „Sezona je letos průměrná. Poznamenala ji ta vedra. Jakmile je moc horko, lidé vyrazí raději k vodě a na zámek je to moc neláká," konstatovala kastelánka úsovského zámku Eva Třísková.

Další podobnou akci připravují v Úsově na konec září, kdy si budou moci návštěvníci prohlédnout zámek v doprovodu bílé paní.