Předchozí
1 z 5
Další

Obchodní sládek Holby: Většina hospodských si nechá poradit

Život Luďka Kurka je pevně spojený s Hanušovicemi. Přestěhoval se do nich před třiadvaceti lety z rodného Starého Města. Hanušovický pivovar Holba byl navíc jeho prvním zaměstnáním. Věrný mu zůstal dosud. Za sedmadvacet let se v něm vypracoval se až na současnou pozici obchodního sládka.

„Tato práce není žádné nucení hospodských. Je o vysvětlování, osvětě. Záleží na nich, jak mé rady přijmou,“ říká.

Prací Luďka Kurka je pomoci hospodským, aby dokázali pivo v bezvadné kvalitě natočit zákazníkům.

Luděk Kurek v pivovaru začínal od píky.

„Začínal jsem koulením sudů. Byly to ještě ty staré hliníkové. Prošel jsem celou výrobou přes sudování, spílání, filtraci. Pracoval jsem na všech profesích, vždy určitou dobu. Nakonec jsem zakotvil jako výrobní mistr a před desíti měsíci jsem přešel na obchodního sládka,“ popisuje pivovarník.

Hanušovický pivovar Holba, ilustrační foto.

Obchodní sládek je člověk, který má umět pivo uvařit, musí rozumět technogii jeho výroby. Pracuje ale s hospodskými, aby dokázali pivo v bezvadné kvalitě natočit zákazníkům.

„Nám jde o to, aby štamgast dostal Holbu v prvotřídní kvalitě v každé hospodě,“ poznamenává čtyřiačtyřicetiletý muž.

Podle jeho zkušeností se hospody kvalitou piva hodně liší.

„Dost často dělají hospodští chyby nevědomky. Nechtějí hosta poškodit a nechají si poradit. Hospodským radím, jak správně pivo nejen natočit, ale jak o něj správně pečovat. Vysvětluji, proč to, co jim radím, je správně,“ říká Luděk Kurek a dodává: „ Obchodní sládek by měl být jejich partnerem.“

Prací Luďka Kurka je pomoci hospodským, aby dokázali pivo v bezvadné kvalitě natočit zákazníkům.

Po pár chvílích hovoru zřejmé, že Luděk Kurek není typ manažera, ale praktika z provozu. Zajímavě a fundovaně hovoří třeba o tom, proč je nejlepší pivo natočené nadvakrát, proč by pivní potrubí mělo přes noc zůstávat pod vodou nebo z jakého důvodu je ideální teplota pěnivého moku pět až šest stupňů.

„Faktorů, které pivu škodí, je více. Hlavní problém bych viděl v tom, čím se pivo vytláčí. Nejlepší je biogon, což je směs dusíku a oxidu uhličitého, nejhorší je vzduch. Ten se sice používal odjakživa, ale není to čistý plyn a má negativní vliv na kvalitu piva co se týká jeho stárnutí. Pokud se pivo vytláčí vzduchem, měl by být sud ideálně ještě ten den vyčepován,“ popisuje obchodní sládek.

Hanušovický pivovar Holba, ilustrační foto.

Nechají si hospodští poradit? „Je to různé. Hospodští, kteří svou práci dělají třicet, čtyřicet let, jsou třeba svéráznější, ale radu si vyslechnou. Některé věci změní, v jiných si myslí, že mají pravdu. Pak jsou tací, kteří nevěděli, že něco dělají špatně, a snaží se to napravit. Menší skupina je těch, kteří si sice mé rady vyslechnou, ale budou to stejně dělat po svém,“ popisuje Luděk Kurek.

Práci v hanušovickém pivovaru zůstal věrný po celou svou profesní dráhu.

„Je to proto, že mě tato práce baví a naplňuje. Jsem za to rád, protože pokud Vás práce neuspokojuje, je těžké ji dělat dobře.“ uzavírá.

Prací Luďka Kurka je pomoci hospodským, aby dokázali pivo v bezvadné kvalitě natočit zákazníkům.