Z pohledu českých fanoušků je vrcholem nedělního dění na olympiádě v Tokiu bezesporu finále tenisové čtyřhry žen. Probojovaly se do něj Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou, které se utkají se Švýcarkami Belindou Bencicovou (šampionkou v singlu) a Viktorijí Golubicovou.

„Budu fandit a doufám, že to dopadne zlatě pro holky,“ povídala v sobotu Markéta Vondroušová, která s Bencicovou prohrála v třísetovém finále dvouhry. „Snad mi poděkují, že jsem ji tak utahala,“ smála se.

Markéta Vondroušová se stříbrnou olympijskou medailí.
Borůvkové knedlíky za stříbrnou medaili. Zničená Vondroušová už se těší domů

Favoritkami jsou Češky – v Tokiu jsou nasazené jedničky, hrají spolu už dlouho, na kontě mají tři grandslamové tituly. Naopak Švýcarky se daly dohromady jen pro olympijský turnaj. (Pro zajímavost: před šesti lety vyhrála Bencicová čtyřhru na turnaji v Praze ve dvojici se Siniakovou.)

„Já budu v neděli brečet, ať už to bude zlato, nebo stříbro,“ poznamenala vítězka letošního Roland Garros Krejčíková, kterou shodou okolností právě rozjetá Bencicová vyřadila v singlovém osmifinále.

Poběží se mužská stovka

Deblové finále by měla začít v 8:00 našeho času. Na programu je pak rovněž finále mužské dvouhry mezi Němcem Alexanderem Zverevem (přemožitelem Novaka Djokoviče) a Rusem Karenem Chačanovem, hraje se i finále mixu.

Už od nočních hodin jsou v plném proudu závody atletů a atletek, z českých reprezentatů jdou do akce běžci Pavel Maslák (rozběh na 400 metrů, cca v 3.50) a Vít Müller – toho čeká semifinále na 400 metrů překážek (cca v 14:15).

Americký sprinter Trayvon Bromell.
Bromell jde na stovku. Jako kluk znal jen chudobu a násilí, teď chce Boltův trůn

Velkým lákadlem každé olympiády je sprint mužů na 100 metrů, který se poběží cca v 14:50 našeho času. Na ženské stovce včera jásaly Jamajčanky. Zlato z Ria obhájila v druhém nejlepším čase historie Elaine Thompsonová-Herahová a i ostatní medaile získaly její krajanky.