Na jedné straně nelíčená radost z úspěšného startu do turnaje, na straně druhé zachmuřené pohledy. „Takhle jsme si to nepředstavovali,“ jako by říkaly výrazy českých hokejistů.

Šimon Hrubec inkasoval gól.
Češi až po krk v problémech. Hokejisté dostali drsnou lekci od Švýcarů

Od rozpadu federace se ještě nestalo, aby národní tým na mistrovství světa prohrál první dva zápasy. Až letos. Zatímco úvodní nezdar s Ruskem by ještě šlo přejít, výsledek 2:5 se Švýcarskem nevěstí nic dobrého.

Tým trenéra Filipa Pešána neproměňoval šance (když už se do nich dostal), chyboval v obraně, naprosto nezvládal oslabení. Rychlejší a pohyblivější Švýcaři dali čtyři góly z pěti ve svých přesilovkách. To je důvod k zamyšlení.

Švýcaři? Rozhodně nejsou outsideři 

„Hraju ve švýcarské lize a vím, kolik je tam dobrých týmů,“ citoval českého kapitána Jana Kováře oficiální web MS. Podle zkušeného útočníka se s týmem helvetského kříže musí počítat do bojů o medaile.

„Rok od roku se zlepšují, určitě to nejsou outsideři. Myslím, že patří k favoritům turnaje. Dneska rozhodly přesilovky. My jsme měli strašnou spoustu oslabení, to je chyba,“ uvědomuje si Kovář.

Kdo byl z pohledu českého týmu nejlepším hráčem zápasu?
HLASUJTE: Kdo byl proti Švýcarsku nejlepším hráčem zápasu?

O lecčems vypovídá fakt, že z posledních sedmi vzájemných duelů na světových šampionátech vyhráli Švýcaři čtyři. V sobotu v Rize tak rozhodně nešlo o náhodu, naopak. Soupeř si za (zaslouženým) vítězstvím sebevědomě šel.

Musí přijít zlepšení 

„Přesně takový začátek jsem si přáli. Podali jsme výborný týmový výkon a pomohly nám přesilovky. V tréninku na nich hodně pracujeme a dnes se to naštěstí vyplatilo,“ řekl švýcarský veterán Andres Ambühl.

Naopak Češi žádný důvod k úsměvům nemají. Nemá-li letošní MS skončit naprostou blamáží, je třeba všechno změnit. Už v pondělí proti Bělorusku. „Pořád není nic ztraceno, něco si k tomu řekneme. Určitě ale musíme hrát jiný hokej, než jaký jsme předváděli v prvních dvou zápasech,“ uvědomuje si Kovář. A znovu se vrátil k oslabením: „Nemůžeme mít takový počet vyloučených, to prostě nejde.“