Do areálu bývalé pily na Rejvízské ulici se začnou hasiči, sanitky či policisté sjíždět po desáté hodině dopolední. Podle scénáře zde vybuchne plyn, kvůli čemuž se zřítí výrobní budova. Pod sutinami zůstane desítka mrtvých či zraněných lidí.

Vůbec poprvé budou jeseničtí hasiči při takovém cvičení likvidovat skutečný požár, který pro tyto účely založí. „Máme k tomu svolení od majitele a správce areálu. Nebezpečí tam nehrozí. Dřevo, které je tam nahromaděné, můžeme zapálit," sdělil ředitel územního odboru Jeseník Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Jan Pastucha.

Do cvičení se zapojí kolem pětadvaceti dobrovolných a profesionálních hasičů. Účastní se jej i policisté, záchranáři či plynárenská pohotovostní služba. Z hasičského záchranného útvaru z Hlučína přijedou specialisté se psy atestovanými na vyhledávání lidí ze sutin.

Na taktické cvičení se může podívat každý. Trvat bude do dvanácti hodin. Pořadatelé prosí o shovívavost místní obyvatele a řidiče, kteří pojedou krátce po desáté hodině přes úzký kamenný most mezi Šumperskou a Rejvízskou ulicí. Kvůli nájezdu záchranářů bude přibližně po dobu patnácti minut obtížně průjezdný.

Výbuch plynu, který zdemoloval budovu, nastal loni v únoru ve Frenštátu pod Radhoštěm. V troskách panelového domu tehdy zahynulo sedm lidí a jedenáct se zranilo.

Podle Jana Pastuchy jsou takové zásahy specifické délkou zásahu. Pokud se na místě nacházejí oběti, jsou náročné i na psychiku zasahujících hasičů.

„Konkrétně u té nešťastné události ve Frenštátu jsem bohužel byl. Můžu potvrdit, že je to na psychiku hasičů velmi náročné. Zejména, když oběti jsou děti," poznamenal Jan Pastucha.