„Jednalo se o devětadvace­tiletého muže z Olomoucka, okolnosti jeho nehody jsou nadále předmětem vyšetřování," uvedla mluvčí policie Marie Šafářová.

Během druhého květnového víkendu, který vylákal na cesty nejen motorkáře, ale také spoustu cyklistů, nešlo o jediný karambol.

Další motorkář boural v sobotu navečer mezi Kopřivnou a Lužnou. Měl ale větší štěstí, se zraněním skončil v šumperské nemocnici.

Týž den záchranáři ošetřovali cyklistku, která se v Lipovské ulici v Jeseníku střetla s osobním vozem.

V noci policisté vyjížděli k nehodě auta u staré Červené vody. Jízdu nezvládl opilý řidič, dechová zkouška u něj ukázala 1,8 promile alkoholu. Z karambolu vyšel bez újmy.

Vzhledem k tomu, že se nyní na silnicích pohybuje hodně motocyklů i jízdních kol, policie apeluje na všechny účastníky silničního provozu, aby dbali zvýšené opatrnosti.

„Především by měli rychlost jízdy přizpůsobit stavu silnice i povětrnostním podmínkám i svým schopnostem. Varujeme také před alkoholem," upozornila mluvčí krajského policejního ředitelství Irena Urbánková.

Zdivočelý motorkář

Na motocyklisty, kteří se často chovají jak „králové silnic" si ovšem řada řidičů stěžuje. Problematickým místem je například silnice první třídy přes Bludovský kopec.

„V tomhle místě mě v pátek odpoledne předjížděl motorkář, který jel nahoru snad sto třicítkou. Zatáčkami projížděl naklopený jako závodník a jel střídavě z jednoho pruhu do druhého, a to byl dost silný provoz. Přitom tam jsou značky, že jde o nebezpečný úsek. Měl štěstí, že nenajel na některý z těch hrbů, které na silnici jsou, v té rychlosti by to nezvládl," popsal svou čerstvou zkušenost Evžen Černík ze Zábřehu, který denně autem jezdí do zaměstnání v Šumperku.

Lákavé Jeseníky

Ale jezdci na silných strojích velmi rádi míří na Jesenicko, kde je lákají horské serpentiny. Navíc se konají různé srazy vyznavačů jedné stopy. Úsek v Bělé pod Pradědem se dokonce loni kvůli haváriím motorek dostal do mapy kritických úseků na silnicích, které zveřejňuje pojišťovna Allianz. Několik kolizí se dříve stalo v ostré zatáčce u hotelu Stará Pošta, při nich přišli o život dva lidé.

„Problém zde s motorkáři byl, silnice na Červenohorské sedlo je láká, protože je opravená a samá zatáčka. Až loni se situace zklidnila, protože šumperská strana Červenohorského sedla byla kvůli opravě v létě zavřená a neprůjezdná je v letní sezoně ještě letos," konstatoval místostarosta Bělé pod Pradědem Robert Neugebauer.

Před časem obyvatelé Bělé dokonce podepisovali petici namířenou proti motorkářům. Vadil jim hluk a také často nebezpečný způsob jízdy, který je rizikem i pro pěší turisty. Milovníci jedné stopy údajně pořádali i jakési neoficiální závody. Často se jedná o motoristy z Polska.