Výzva přišla horské službě krátce před dvanáctou hodinou z aplikace Záchranka.

„Ihned jsme se na místo vypravili ve dvou s potřebnou lezeckou technikou v těžkém terénním voze. Cestou jsme se potkali se sanitou Zdravotnické záchranné služby. Přeložili jsme k nám jejich vybavení a snažili se přemístit co nejblíž místu nehody,“ popsal výjezd Tomáš Skokan, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

Záchranáři se ovšem v automobilu až ke zraněné nedostali.

Hřiště ve Vidnavě před dokončením.
Bývalé „území nikoho“ ve Vidnavě ožívá, Těšte se na super hřiště

Zaklíněná ve skalním výběžku

„Vzali jsme všechno, co jsme mohli potřebovat a zbytek cesty už došli po svých. Na místě jsme viděli, že se žena po pádu kutálela asi deset metrů po kamenitém povrchu a pak zůstala zaklíněná na skalním výběžku,“ uvedl k situaci na místě Tomáš Skokan s tím, že k nehodě dorazili i členové Hasičského záchranného sboru.

Záchranáři poté vytvořili na skále několik jistících bodů a ke zraněné lezkyni se tak dostali.

„Na vrcholu jsme jí vytáhli šetrně ze zaklínění, zafixovali jí do vakuové matrace a lékař jí podal léky proti bolesti. Pak jsme jí pomocí lanové techniky spustili dolů,“ doplnil Tomáš Skokan.

„Naši záchranáři pak s pomocí hasičů i zdravotníků přenesli zraněnou na nosítkách těžším terénem až k čekající sanitce. Vzhledem k podezření na poranění páteře jsme jí nechtěli překládat do našeho terénního vozu a pak zase do sanitky,“ dodal k záchranné akci náčelník horské služby Michal Klimeš. 

Pošta u nádraží v Šumperku
Pošta dočasně skončí, přestěhuje se na nádraží
Podoba zastávky, které přibudou na autobusovém nádraží v Šumperku.
Na cestující u nádraží v Šumperku už nebude pršet