„Muž kolem šestnácté hodiny zavolal na policii a oznámil, že snědl asi deset lysohlávek a pak se mu udělalo značně nevolno. Na místo byla vyslána záchranná služba a muže převezla do Šumperské nemocnice," informoval krajský mluvčí policie Josef Bednařík. Mladík nebyl v nebezpečí života, z otravy se zotavuje. Případem se ale policisté nadále zabývají, protože lysohlávka figuruje na seznamu zakázaných omamných látek. Její držení může být i trestné. „Od dvaceti kusů do čtyřiceti kusů se jedná o přestupek, držení více než čtyřiceti kusů je již trestný čin," sdělil Josef Bednařík.

Podobný případ otravy byl na Šumpersku zaznamenám před několika lety, kdy si parta učňů svou školní praxi „zpříjemnila" popíjením odvaru z lysohlávek. Celá skupina teenagerů tehdy se zdravotními potížemi skončila v nemocnici.

Lysohlávky, slangově také nazývané „houbičky,"  jsou  psychoaktivní houby, účinnými látkami je psilocybin a psilocin. Halucinogenní účinky jsou podobné jako při užití LSD, hranice mezi příjemnými stavy a nevolností je ale velmi tenká. Působení houby je totiž velmi individuální, zatímco s někým požití několika kusů nic neudělá, jiní mohou po konzumaci stejného množství skončit s vážnou otravou. Lysohlávky se zpravidla jedí syrové či sušené, také se z nich vaří odvar.

„Jako kritické množství při konzumaci bývá uváděno pětadvacet až třicet plodnic, záleží ale na dalších faktorech, například stáří hub. Každopádně experimentování s touto houbou je velmi nebezpečné, v psychice mohou nastat velké změny," upozornil mykolog Bronislav Hlůza.

Počasí je nyní pro lysohlávku optimální, zpravidla roste od srpna do prosince. Vyskytuje se většinou podél lesních cest a v kopřivách.