„Nehoda se stala krátce před polednem. Vysokotonážní jeřáb pracoval na česlech dolní nádrže. Stroj se převrátil tak nešťastně, že jeřábníka přimáčkl. Zemřel na místě,“ sdělil krajský mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

U nehody zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Zejména pro hasiče šlo o nesmírně těžký zásah. „Museli jsme zajistit, aby se jeřáb nezřítil, protože měl svěšené rameno. Zajistili jsme ho úvazy a pomocí několika cisteren. Pak jsme vyprošťovali zavaleného muže. Hasiči kvůli tomu museli rozřezat i část zábradlí, aby se k němu dostali,“ dodal Zdeněk Hošák.

Srážka osobního auta s kamionem u Studené Loučky 13. října 2017
Na Mohelničáku se srazil osobák s kamionem

O náročnosti zásahu svědčí i to, že nešťastného jeřábníka se podařilo vyprostit až po třech hodinách usilovného snažení. Bohužel mu už nebylo pomoci. „Muž svým zraněním na místě podlehl,“ řekla policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Z havarovaného stroje do vody unikly provozní kapaliny, hasiči proto museli na člunech natáhnout takzvané sorbční hady, do nichž uniklé chemikálie jímali. 

Poté zvažovali, jak havarovaný stroj vyprostit. Ukázalo se ale, že to nebude vůbec jednoduché. Běžná technika hasičů na to nestačí. „Těch variant, jak stroj vyprostit, je víc, každopádně to ale bude ještě nějakou dobu trvat. Nebude to rozhodně jednoduché,“ dodal Zdeněk Hošák.

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně patří skupině ČEZ. Jeřábník byl ale pracovníkem externí firmy, která pro ČEZ zajišťovala práce.

Nehoda mezi obcemi Zábřeh a Nemile
Dívka v suzuki usnula za volantem, narazila do stromu

Elektrárna musela být po nehodě odstavena z provozu. „Havarovaný jeřáb částečně zasahuje do dolní nádrže. Kvůli vyšetřování a z bezpečnostních důvodů musel být provoz na Dlouhých stráních přerušen,“ potvrdil mluvčí ČEZ Vladislav Sobol. Elektrárna se bude moci znovu rozběhnout až po vyproštění jeřábu.

Nehodu teď vyšetřuje policie. „Co přesně se na místě odehrálo, bude jasnější až z výsledků znaleckého zkoumání. Policisté nařídili soudní pitvu zemřelého jeřábníka,“ doplnila Tereza Neubauerová. 

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně loni oslavila dvacet let provozu. Pyšní se hned několika nej. Jde o elektrárnu s největším spádem a největším instalovaným výkonem v České republice a největší reverzní vodní turbínou v Evropě. Elektrárna pomáhá zejména vykrývat špičky v odběru. V době, kdy je po elektřině největší poptávka, dodává proud do sítě. Při poklesu zase přebytek elektřiny využívá k přečerpání vody zpět do horní nádrže. Její význam v posledních letech ještě vzrostl vzhledem k výkyvům v síti kvůli dodávkám elektřiny z obnovitelných zdrojů, zejména z větrných elektráren.