Dráha z Jeseníku do Šumperku bude mimo provoz přinejmenším několik dnů.

Havárie se stala po osmé hodině ranní.

„Čtyřiadvacetiletý řidič nákladního vozu Tatra jel směrem od Rudy na Šumperk. Pravděpodobně si nevšiml, že nemá úplně sklopenou korbu, a najel pod most. Korba narazila do mostu a vzpříčila se pod ním,“ popsala nehodu policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Náraz ocelový most z jedné strany nadzvedl o desítky centimetrů a posunul.

„Rozsah poškození ještě bude upřesněn, nicméně škoda byla předběžně vyčíslena na necelý jeden milion korun. Podle aktuálního odhadu budou opravné práce probíhat několik dnů," uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Vlaky v místě nehody nahradily autobusy. Místo spěšných vlaků jezdí mezi Zábřehem a Hanušovicemi, místo osobních mezi Šumperkem a Rudou. Situaci komplikuje fakt, že mezi Hanušovicemi a Jeseníkem běží zároveň plánovaná výluka.

Nehoda u podjezdu pod tratí v Rudě nad Moravou. 18. května 2020

Zdroj: DENÍK/Petr Krňávek
Turisté v Jeseníkách - květen 2020. Ilustrační foto
Jeseníky zaplňují turisté, lékaři ošetřují desítky zlomenin i úrazů hlavy

Muž z domku u nádraží zastavil vlak

Nehoda se obešla bez zranění, ale nemuselo tomu tak být. Krátce po nehodě k místu z přilehlého nádraží nádraží vyjel vlak.

„Jen jsem viděl, že se u mostu něco děje. Šel jsem se tam podíval a říkám, má jet rychlík, nikdo mu asi nevolal. Tak jsem vyběhl na koleje a šel jsem mu naproti. Ten rychlík akorát odjížděl z nádraží. Zastavil a strojvedoucí se ptá, co se děje. Já mu říkám, že se dál nedostane, že most je celý rozbitý,“ popsal událost obyvatel domku, který stojí u trati mezi nádražím a podjezdem.

Alkohol řidič nenadýchal. „Věc prošetřujeme pro podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti,“ dodala policejní mluvčí Neubauerová.

V Hrabenově pracuje několik firem na stavbě kanalizace, chodníků a silnice. Vůz patřil některé z nich, případně někomu ze subdodavatelů.

Na místě zasahovali drážní hasiči z Přerova i dobrovolní hasiči z Rudy. Silnice do Hrabenova je kvůli havárii uzavřena nejméně do doby, než bude nákladní vozidlo vyproštěno.

„Ještě nevíme, jestli bude silnice průjezdná, nebo ne. Pracuje se tam, zřejmě tam mají statika. Mám slíbeno, že mi zavolají, a řeknou, jestli silnici otevřou. Pro nás je to také důležité vědět,“ řekl v pondělí odpoledne starosta Rudy nad Moravou Bronislav Drozd.

Srážka dvou škodovek v Šumperku.
Opilý šofér fabie boural v koloně v Šumperku