Třicetitunový stroj se při údržbě česel výpusti převrátil v pátek odpoledne a na místě zemřel šestapadesátiletý jeřábník. Okolnosti neštěstí nyní vyšetřuje policie.

Odstranění havarovaného jeřábu je velmi náročné. Rameno totiž zasahuje do vody a stále je na něm visí čtyřtunová traverza, se kterou v době nehody jeřábník manipuloval.

Stroj nakloněný nad hladinu hned po havárii hasiči zajistili lany, aby nespadl do nádrže celý.

Na místě sice již v pátek byla těžká technika ze Záchranného útvaru v Hlučíně, ale ani ta si neporadila.

Nehoda u Bělé pod Pradědem 16.10. 2017
Jeden řidič se lekl, druhý otáčel, oba havarovali

Zásah hasičů u tragické nehody jeřábu na Dlouhých stráních. Autor: HZSOL

Zdroj: Youtube

Riziková akce uzavře okolí

Podle mluvčího skupiny ČEZ Vladislava Sobola bude vyprošťovací manévr riskantní a v té době bude široké okolí nádrže pro veřejnost zcela uzavřené.

„V minulých dnech proběhly přípravné práce, to znamená konzultace se špičkovými odborníky, důkladné zaměření jeřábu i mapování stavu pod hladinou za pomocí speciální dálkově ovládané ponorky,“ popsal Vladiskav Sobol.

Dodal, že další práce mohou začít až ve chvíli, kdy bude vše odsouhlasené a připravené tak, aby byla zajištěna maximální bezpečnost. To ještě nějaký čas potrvá.

„Práce včetně finálních příprav zaberou mnoho hodin, možná i více dní. Očekává se, že policie v té době celý prostor uzavře. Nebezpečí například v podobě odmrštěného předmětu totiž může hrozit v širokém okruhu, například na protějším břehu nádrže,“ doplnil Sobol.

Nehoda motorkáře u Skřítku u Sobotína
Motorkář se u Skřítku srazil s volvem, pro spolujezdkyni letěl vrtulník

Technicky velmi výjimečná událost

Bližší informace o způsobu vyprošťování mluvčí ČEZ nesdělil s tím, že je několik variant.

Není jasné, zda se na akci budou podílet také hasiči, kteří rovněž disponují těžkou technikou.

„O součinnost nás zatím nikdo nepožádal, ale je možné, že se tak stane. Z technického hlediska jde o velmi výjimečnou událost,“ sdělil mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Elektrárna Dlouhé stráně je od doby nehody mimo provoz, což ale neznamená katastrofický zásah do fungování energetické sítě. Zařízení totiž funguje jako takzvaný zásobník v době energetických špiček, kdy je vysoký odběr elektřiny.

Další funkcí je stabilizace sítě, kterou kolísavě zatěžuje výroba z větrných a slunečních elektráren. 

Nehoda mezi obcemi Zábřeh a Nemile
Dívka v suzuki usnula za volantem, narazila do stromu