„Rychlík zastavil zhruba dvě sta metrů mezi přejezdem a nádražím v Postřelmově, po této délce je i rozmetáno vozidlo. Z vlakové soupravy nebyl nikdo zraněn. Okolnosti dopravní nehody jsou stále předmětem šetření," uvedl krajský mluvčí policie Josef Bednařík. Vedle policie se událostí zabývá také Drážní inspekce.

Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Zdeněk Hošák uvedl, že k místu ihned vyrazily sanitky, ale lékař na místě mohl pouze potvrdit smrtelné zranění.

„Devětapadesátiletý muž utrpěl devastující úraz v oblasti hlavy," konstatoval Zdeněk Hošák.

Vlakovou dopravu mezi Zábřehem a Postřelmovem nahradily na několik hodin autobusové spoje.

Signalizace prý fungovala

Podle svědků bylo v době nehody zabezpečovací zařízení v provozu, jedná se o přejezd bez závor. Opatřen je pouze výstražnými světly.

Řidič multikáry byl zaměstnancem postřelmovského obecního úřadu a v pátek těsně před nehodou převážel kontejnery s odpadem. Jednalo se o místního občana, který přejezd dobře znal.

„Nedokážu si to vysvětlit, snad jen, že červená světla přehlédl," řekl starosta Postřelmova Jaroslava Nimrichtr.

Svou roli podle některých místních možná sehrálo úmorné vedro, ve kterém unavení řidiči častěji chybují.

Každopádně na přejezdu v Nové ulici v Postřelmově se nejedná o první vážnou nehodu. V březnu zde spěšný vlak smetl dodávku, její řidič se zraněními skončil v nemocnici, spolujezdci se jako zázrakem nic nestalo.