„Spadlé stromy zcela zničily Mamutíkův vodní park a Lesní zážitkový park, který jsme v sobotu jako novinku, jedinou v republice, otvírali. Škoda je odhadem 12 až 15 milionů korun," uvedl ředitel a jednatel společnosti Sněžník Martin Palán. Za své vzal i lanový park a bobová dráha. Těžké ocelové konstrukce byly podle Palána vytrhány ze země a zohýbány jako plastelína.

„Podle místních to bylo tornádo. Za celou dobu tady pamětníci nic takového nezažili. Škody jsou obrovské," dodal Martin Palán.

Podle mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Venduly Horákové hasiči v rezortu Dolní Morava kvůli větru nezasahovali. „Situaci tam zřejmě zvládli vlastními silami, nikdo nás o technickou pomoc nežádal," konstatovala Vendula Horáková.

Všichni zaměstnanci střediska začali ihned pracovat na odstranění škod.

„Jsme v provozu, návštěvníci mohou přijet. Některé atrakce se podaří obnovit v krátké době a stále ještě dost zbývá těch, které vítr nezasáhl a jsou plně funkční," sdělila Lucie Krupičková z informačního centra Dolní Morava.

Není to poprvé, kdy na Dolní Moravě řádily přírodní živly. V roce 2012 vyhořel rozestavěný hotel Vista, škody šly do desítek milionů korun.