Informace o nehodě lyžaře se dostala k záchranářům horské služby ve čtyři hodiny.

„Podle toho, co jsme se dozvěděli, sesuv skialpinistu strhl. Naštěstí masa sněhu nebyla velkých rozměrů, proto byl jen částečně zasypán a vyprostil se sám, při pádu si však poranil dolní končetinu,“ uvedl k okolnostem nehody náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Ihned po nahlášení se na místo vydala skupina horských záchranářů z Ovčárny a Karlova.

„Vzhledem k obtížně přístupné lokalitě jsme k němu nemohli dojet naší terénní technikou. Členové horské služby se tedy na místo dostali na lyžích,“ upřesnil náčelník Klimeš.

Dodal, že po ošetření zraněného transportovali na saních do Karlova.

Proměna krytého bazénu v Šumperku na vizualizacích z roku 2012
Oprava má skluz, lidé si v šumperském bazénu zaplavou až příští rok

Porušil pravidla

„Tato událost sice skončila dobře, ale lyžař porušil několik zásadních pravidel pohybu v terénu. Měl sice veškeré vybavení do lavinové oblasti a při pádu použil i lavinový batoh, ale v místě se pohyboval sám,“ komentoval nehodu Michal Klimeš s tím, že pokud by se skialpinista nevyhrabal vlastní silou, nikdo by mu nedokázal pomoct.

Záchranná akce trvala tři hodiny, ale většinou již za tmy. Zraněný se totiž pohyboval v exponovaném terénu před setměním.

„V Jeseníkách  platí lavinové nebezpečí druhého stupně, proto je třeba dodržovat náležitá pravidla,“ důrazně varoval návštěvníky hor Michal Klimeš. 

V areálu Kouty se konají Lyžařské soutěže lesníků.
Lesníci budou v Koutech zápolit v zimních sportech
Sypače soukromé firmy Stavby, opravy a údržba silnic při zimní údržbě silnice na Červenohorském sedle.
Údržbu Červenohorského sedla jedni kritizují, druzí chválí