„U muže, který byl přijat na anesteziologicko - resuscitační oddělení, došlo ke zlepšení. Byť je jeho stav stále vážný, s největší pravděpodobností se podaří lékařům muže zachránit. V nemocnici s ním zůstávají i další tři lidé, všichni jsou nyní na dialýze," uvedla Szotkowská. Podle ní zatím není známo, kdy hospitalizovaní nemocnici opustí.

V souvislosti s otrávenými bezdomovci v Šumperku se původně spekulovalo, že by mohlo jít o další případy otrav metanolem, které se po Česku začaly šířit od začátku loňského září. Vyžádaly si přes čtyři desítky mrtvých, další desítky lidí měly po vypití otráveného alkoholu zdravotní problémy, někteří budou mít doživotní následky. Několik obětí pochází
i z Olomouckého kraje. Policie kvůli kauze stíhá sedm desítek lidí. Už dříve několikrát vyzvala lidi, aby pili alkohol jen
z ověřených zdrojů

Policisté dnes vyloučili, že by fridex někdo skupince bezdomovců podstrčil. „Mohu potvrdit, že jej vypili z demižonu, který si sami našli," řekl dnes ČTK krajský policejní mluvčí Josef Bednarčík.

Mrtvé a lidi s příznaky otravy objevili policisté ve čtvrtek ráno a během dne na různých místech města. Policisté zjistili, že všichni ve středu večer společně popíjeli a poté se rozešli. Ve Vikýřovické ulici byla nalezena třiatřicetiletá žena bez známek života, našel ji tam kolemjdoucí při cestě do práce. Třiačtyřicetiletý muž byl nalezen v Žerotínově ulici, také bez známek života.

Další čtyři lidé byli převezeni do šumperské nemocnice s podezřením na otravu. Na základě jejich výpovědi našli policisté ještě dalšího člověka, který s nimi zřejmě popíjel. S podezřením na otravu jej ve čtvrtek odpoledne převezli do nemocnice, podle informací policie z ní už odešel.

Etylenglykol, v průmyslu známý také jako fridex, se používá v nemrznoucích chladicích kapalinách pro auta. Jde o jedovatou kapalinu sladké chuti, bez barvy a zápachu. Při požití se příznaky otravy projevují nejprve zvracením, nakonec můžou selhat ledviny.

Čtěte také: Bezdomovci se otrávili fridexem, dva zemřeli, pět leží v nemocnici