Problém hasičům oznamovatel nahlásil krátce před desátou hodinou dopolední. Poblíž osady Vlaské havarovala dodávka. Z ní vypadl tisícilitrový barel s formaldehydem. Při pádu se poškodil a nebezpečná chemikálie začala unikat do příkopu.

Na místo vyjeli profesionální hasiči ze Šumperku se speciálem na likvidaci chemických a nebezpečných látek. Na pomoc jim vyrazili jejich profesionální kolegové z Králík, přivoláni byli také dobrovolní hasiči z Hanušovic.

Zdroj: Youtube

„Hasiči po příjezdu zamezili úniku nebezpečné látky a uniklou část likvidovali pomocí sorbentu. Jednalo se o množství, které bezprostředně neohrožovalo okolí,“ sdělil mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Zasažení zeminy hasiči konzultovali s pracovníky životního prostředí. Po příjezdu náhradního vozidla s novou nádrží hasiči nebezpečnou látku přečerpali. Krátce před 17. hodinou místo předali policistům.

Formaldehyd je rozšířenou chemikálií. Používá se při výrobě hnojiv, papíru, překližek, izolací a mnoha dalších produktů. V malých dávkách vyvolává bolesti hlavy a zánět nosní sliznice. Vyšší koncentrace způsobuje vážné podráždění sliznic a dýchací problémy.

Šumperský Dům kultury. Ilustrační foto.
Dům kultury čeká modernizace za desítky milionů korun