Oba případy se staly v údolí Bílé Opavy. Krátce před polednem se během výletu v dolní části údolí zranila sedmnáctiletá dívka, krátce poté v horním úseku pomáhali záchranáři desetiletému dítěti.

Hlášení o první nehodě přijal dispečer horské služby čtvrt hodiny před polednem.

„Do udané lokality jsme dorazili v terénním automobilu a vzhledem k náročnému terénu jsme přímo ke zraněné dojeli s takzvaným rakouským vozíkem. To jsou pevná nosítka s jedním větším kolem pod nimi pro zdolání obtížných míst," popsal výjezd Jaroslav Komárek, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

Záchranáři na místě zjistili, že dívka nešikovně upadla a poranila si kotník levé nohy. Výron tedy zafixovali a co nejšetrněji ji přesunuli k automobilu. Zde si pak dívku převzala matka, která ji odvezla k dalšímu ošetření.

„Ještě před předáním pacienta nám opět zavolal dispečer s tím, že máme další úraz v horní části Bílé Opavy. Tentokrát šlo o dítě, které si zlomilo ruku v zápěstí. Zde jsme pro změnu použili terénní čtyřkolku," doplnil Jaroslav Komárek. Zraněné dítě předali po převozu horští záchranáři k dalšímu ošetření pracovníkům nemocničního zařízení.

Je mokro, buďte opatrní a vybavení

Turisté by měli být v těchto dnech v nejvyšších moravskoslezských horách obzvláště obezřetní. V celé oblasti Jeseníků je velice mokro a turisté by proto měli být vybaveni patřičným druhem obuvi.

„Snižují tak riziko uklouznutí a následného těžkého zranění. Stejně tak by měli plánovat trasy výletů s ohledem na schopnosti svých dětí," varoval návštěvníky hor náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Pro případ nouze by si pak turisté měli zapamatovat krizové telefonní číslo horské služby 1210, kterým se dovolají přímo na dispečink té horské oblasti, ve které se jim stala nehoda.