KDY: 4. a 5. října
KDE: Šumperk

Již počtvrté se Šumperk připojuje k celostátnímu Dni architektury. Akci pořádá Šumperský okrašlovací spolek. „Takovým leitmotivem předchozích ročníků bylo volání po městském architektovi v Šumperku,“ říká k tomu předseda spolku Radovan Auer. „Momentálně vrcholí výběrové řízení na něj a městská rada by jej mohla již na nejbližším zasedání schválit. Čtvrtý ročník by tedy mohl být takovou malou oslavou hnutí ledů.“

Středobodem akce bude literární vinárna Bukowski s přilehlým sálkem. Tam proběhnou tři filmové projekce – Central Bus Station o jednom z největších a nejobludnějších autobusových nádražích na světě, dokument o Franku Lloydu Wrightovi i o městě za polárním kruhem. Také přednáška o pozapomenutých šumperských architektech.

Architekt Vít Janků, který měl na starosti její nedávnou rekonstrukci, vezme v rámci konceptu „Hurá dovnitř!“ zájemce do útrob radnice. V neděli pak zájemce ještě čeká procházka po vilkách, které město proslavily – Šumperácích. V sobotu popoledni pak spolek pokřtí svoji intervenci do veřejného prostoru, která vyroste vedle bluesové lavičky. Stát zde bude poeziomat – automat na básničky.

Spolek spojil Dny architektury s již zavedeným a oblíbeným večerem bleskových prezentací. 14. šumperská PechaKucha Night proběhne v sobotu 5.října od 20.20 v Kině Oko. Prostor na ní dostanou nejen architektura a design, ale také ekologie, módní fotografie, slam poetry či nezávislý film

Vstup na akce v rámci Dnů architektury je volný, vstupné dobrovolné. Lístky na PechaKucha Night jsou v prodeji v rezervačním systému Kina Oko.