Závod plný překvapení na sjezdovce Birds of Prey ovládl Švýcar Patrick Küng před domácím Travisem Ganongem. Na bronzovou příčku švýcarského sjezdaře Beata Feuze ztratil Ondřej Bank pouhých 25 setin.

Český jezdec si připsal nejhodnotnější výsledek na mistrovství světa ve své kariéře. „Já moc navenek prožívat euforii neumím, ale uvnitř schovaná je. A slušná," řekl Ondřej Bank Českému rozhlasu. „Byl to nádherný závod, úžasná trať, já to tady mám strašně rád, paráda," radoval se.

Sedmým místem borec původem z Rudy nad Moravou potvrdil, že patří mezi absolutní světovou elitu. Jenže velké medaile se v nabité konkurenci stejně jako na olympiádě nedočkal. „Bylo to o kousek. Doufal jsem, když se mi to všechno povede ťip ťop, tak medaile byla možná, na posledním mezičasu jsem byl nadosah. Ale to je lyžování a sedmička je nádherná, užívám si to," prohlásil Ondřej Bank.

S výjimkou pátého a šestého místa z kombinací si čtyřiatřicetiletý závodník v Beaver Creeku připsal svůj nejlepší výsledek na mistrovství světa. Ve sjezdu byl doposud nejlépe 21., na vydařené olympiádně v Soči pak o jedno místo lepší. V sobotu rovněž navázal na senzační deváté místo ze Světového poháru ve Wengenu.

Ve výsledkové listině za sebou nechal velká esa světového lyžování – například vítěze ze Super-G Hannese Reichelta i dalšího Rakušana Matthiase Mayera. Na Ondřeje Banka nestačili ani Švýcaři Carlo Janka nebo Didier Defago a ani největší favorit závodu Nor Kjetil Jansrud.

„Celou trať jsem zvládl velmi slušně, jak jsem si to analyzoval, ale občas se tam přihodí drobné věci, třeba když skočím na skoku dál, nestihnu se pořádně včas zabalit, nejsem tak aktivní. Ale jak jezdím ten sjezd častěji, tak to tam je automatický a baví mě to," konstatoval Ondřej Bank.

Už v neděli je v Beaver Creeku na programu alpská kombinace ve které má Ondřej Bank šanci zopakovat nedávné třetí místo ze Světového poháru v Kitzbühelu. „Ale těch lidí je hodně. Dnes všichni favoriti propadli, udělali malé chybičky a to se klidně může stát komukoli zítra, i mně," upozornil. „Musím jet naplno. Dá se jet jistější stopa, ne tolik na riziko, ale mně se to hodněkrát vymstilo, takže pojedu na vítězství a uvidíme, co z toho bude," dodal Ondřej Bank.

Dočká se v neděli své premiérové medaile z mistrovství světa?

Výsledky sjezdu mužů v Beaver Creeku: 1. Küng (Švýc.) 1:43,18, 2. Ganong (USA) -0,24, 3. Feuz (Švýc.) -0,31, 4. Nyman (USA) -0,34, 5. Fayed (Fr.) -0,39, 6. Svindal (Nor.) -0,45, 7. Bank (ČR) -0,56, 8. Theaux (Fr.) -0,63, 9. Weibrecht (USA) a Janka (Švýc.) oba -0,67.