Mužské áčko dostalo v rámci druhé ligy možnost okusit domácí atmosféru. O tu nebyla díky věrné divácké základně nouze. Domácí tým se navíc představil v takřka kompletní sestavě. Do Šumperku basketbalisty přijely vyzvat týmy Opavy a Jasenic.

První zápas tradičně odstartoval v sobotu večer. Šumperk čekal B tým opavských basketbalistů, jehož kádr však doplnili i hráči nastupující za Opavu v Mattoni NBL. Tyto dva týmy se navíc potkají v dalším kole Českého poháru, obecenstvo na Tyršově stadionu tudíž mohlo očekávat vyhrocený souboj. Začátek zápasu však jako by odrážel brzký příchod zimy. Skóre bylo nízké, tempo pomalé, hráči působili poněkud „zmrzlým" dojmem, což se nelíbilo zejména trenérovi domácích Radimu Šímovi. Ten své hráče vybízel k rychlejšímu pohybu po palubovce.

Ačkoli se Šumperk snažil těžit z rychlých protiútoků a odskočit tak soupeři, opavští se díky přesné střelbě udržovali na dostřel. V poločasu pak tabule ukazovala skóre 44:40.

V poločasové přestávce šumperské obecenstvo čekalo milé překvapení. Dlouholetá vedoucí a tzv. „šumperská basketbalová babička" Anna Měrková nedávno oslavila své sedmdesáté narozeniny. Jak hráči, tak celé publikum, ji za její oddanost basketbalu v Šumperku poděkovalo ohromujícím potleskem a samotný tým ji pak popřál k narozeninám.

Ve druhém poločase se začal projevovat hlavní faktor sobotního zápasu, a to útlá lavička opavských. Ti přijeli pouze v sedmi hráčích. Poměrně záhy se tak dostali do problému s fauly a v kombinaci s narůstající únavou polevili. Tlak šumperských naopak sílil a ti si tak do konce třetí čtvrtiny dokázali vytvořit pohodlný jedenáctibodový náskok. Závěr zápasu pak už domácí kontrolovali. Opava v posledních minutách nedokázala výrazněji stáhnout náskok domácích a ve chvíli, kdy byla donucena hrát pouze ve čtyřech, již bylo vše rozhodnuto.

Nedělní zápas se nesl ve zcela opačném duchu. Do Šumperku zavítal poměrně mladý a ambiciózní tým Jasenic. Ani jeden z týmů si v úvodu příliš nelámal hlavu s obranou. Zejména Šumperku se pak velmi dařilo dostávat se do jasných pozic zpod koše v čele s Wiesnerem. V závěru čtvrtiny se navíc Sitařovi povedla vzácná „čtyřbodová akce" (trojka s faulem) a Šumperk tak první čtvrtinu ovládl poměrem 31:22. V té druhé se pak snažil náskok ještě navýšit, Jasenice ovšem často využívali velmi rychlého zakončení a nedovolili tak Šumperku vzdálit se.

Do druhé poloviny zápasu domácí nastoupili hosté se zónovou obranou ve víře zvrátit průběh zápasu. Jejich zbrklost ústící ve velký počet ztrát a převaha Šumperku pod košem jim v tom však zabránily. Domácí diktovali tempo a pohodlně si tak připsali i druhé víkendové vítězství. V současnosti tím pádem skóre Šumperku činí čtyři výhry a dvě prohry. Další kolo šumperští odehrají na palubovkách Šlapanic a Podolí. Autor: Ondřej Šich

TJ Šumperk – BK Opava B 93:76 (15:17, 29:23, 24:17, 25:19)
Body Šumperku: Wiesner 27, Kresta 22, Gonda 14, Poštulka 10, Staněk 6, Vévoda 5, Müller 5, Sitař 2, Kuchtík 2.

TJ Šumperk – KK Jasenice 90:71 (31:22, 17:14, 17:13, 25:22)
Body Šumperku: Wiesner 30, Kresta 17, Müller 11, Sitař 8, Poštulka 6, Staněk 4, Gonda 4, Vévoda 4, Indra 2, Skoumal 2, Kuchtík 1, Špunda 1.