Ve městě tradičního perníku se závodník, jenž hájí barvy atletického klubu Olomouc, představil ve dvou disciplínách.

V hodu diskem si o celých 140 centimetrů vylepšil svůj dosavadní osobní rekord a díky výkonu 24,62 metrů nakonec bral prvenství.

Oštěp následně poslal do vzdálenosti 22,98 metrů, což je pro Dušana Ščamburu jeho tradiční norma, která mu tentokrát dopomohla ke druhému místu.

A jeho výsledek pak mohl být možná i lepší, jenže špatné značení na ploše vyvedlo šumperského atleta z psychické rovnováhy.

„Házel jsem pod značku dvaceti metrů, ale tak málo normálně nedávám. Proto jsem si své pokusy nechal přeměřit a zjistilo se, že první čára byla špatně označená. Dvacítka totiž byla až na hranici pětadvaceti metrů,“ vysvětluje Dušan Ščambura.

Wendy Walligner (vlevo) byla nejstarší běžkyní olomouckého půlmaratonu 2021.
Nejstarší běžkyně půlmaratonu: Užívala jsem si to, hlavně hodně pěkných kaváren

„Jinak jsem ale s vystoupením v Pardubicích hodně spokojený, zejména mě těší osobní rekord v disku, který mě namotivoval do další činnosti,“ prozradil dále Deníku a zároveň přiznal, že před časem musel zahánět černé myšlenky ohledně své další atletické činnosti.

„Opravdu jsem přemýšlel, že s atletikou úplně skončím, hlavně kvůli financím. Když to řeknu zcela na rovinu, nebaví mě chodit po sponzorech a doslova prosit o peníze. Zdravé sportovce si mnohdy sponzor vyhlédne sám, ale my handicapovaní to máme v tomto ohledu horší, za námi většinou nikdo nepřijde,“ říká smutně Dušan Ščambura.

Přesto právě tělesně postižení sportovci by mohli být dáváni za příklad vůle, odhodlání a nadšení těm ostatním, neboť se kromě sportovní dřiny musí navíc prát s vlastním handicapem.

Novou chuť do žil vlila šumperskému sportovci nejen vydařená akce v Pardubicích, ale částečně také známí a kamarádi z jeho rodného Vojtíškova.

„Nedávno jsem tam byl na jedné akci a všichni mi gratulovali k mým sportovním úspěchům, že pravidelně čtou o mých výsledcích a jsou rádi, že dělám obci, ze které pocházím, dobré jméno. Tohle člověka určitě potěší a zahřeje na srdci,“ doplnil závěrem Dušan Ščambura.