Více než stovce diváků přichystal Asper parádní uvítání. Ještě si příchozí nestačili najít své místo v hledišti a hráči nosící bílé dresy už vedli. Na začátku 2. minuty otevřel skóre Petr Matěj, jenž vyslal hostům jasný signál, že je na palubovce šumperského gymnázia čeká těžká šichta.

„Nedařilo se nám v úvodu zápasu dostat do tempa, Uničov bránil hodně zataženě,“ hodnotil start partie hrající trenér Šumperku Ondřej Mrázek. „Nedostávali jsme dostatečně často do šancí, až postupem času začaly padat góly.“

Zlepšili disciplínu


Z pohledu domácích měla velký význam druhá branka. V 10. minutě po samostatné akci pověsil míček do sítě Jiří Navrátil. Jeho nečekaná střela z první zaskočila jak uničovskou obranu, tak i brankáře. Aby nebylo radosti málo, zvýšil těsně před odchodem na přestávku na 3:0 nejlepší střelec Šumperku a jeho nejproduktivnější hráč Jiří Trávníček.

Florbalisté Asperu. Ilustrační foto
Asper dál válí. Přestřílel Jeseník i Krnov, už je druhý

„Hodně nám pomohlo, že Uničov do toho v soubojích moc nechodil a nehrál příliš tvrdě,“ všiml si Mrázek. „Tím pádem se nám většinu utkání dařilo kontrolovat míček a vyvarovat se zároveň vyloučením. V tomto směru jsme udělali krok kupředu, protože během minulých střetnutí jsme dostávali spoustu zbytečných trestů,“ těšilo ho.

Slabší týmy jsou urputné


Jak Šumperští skončili úvodní část, tak rozjeli druhou. Byl to znovu Jiří Trávníček, kdo ve 22. minutě zkazil soupeři náladu. A když před polovinou hrací doby přidal pátý hřebíček do uničovské rakve Mrázek, mohl hrát Asper s klidem a beze strach o výsledek.

„Uničov je sice poslední v tabulce, ale proti takovým týmům je kolikrát těžší hrát než proti nejlepším týmům,“ uvědomoval si kouč. „Slabší soupeř urputně brání, na hřišti není tolik místa k vytvoření si pozic, které máme natrénované. To je samozřejmě signál pro nás, abychom pracovali na zlepšení. Takovou obranu proti nám určitě budou praktikovat i jiné celky, musíme si zvyknout.

Asper zůstává druhý


Hosté se ve třetím dějství přeci jen prosadili, dvěma přesnými zásahy Veselíka s Vaverkou aspoň mírnili šumperský náskok. Jenže Asper se nenechal uchlácholit, radoval se ještě třikrát, nakonec zvítězil jednoznačně 8:2. Nejčastěji v zápase bodoval Michal Šíma, který k jedné brance přidal čtyři nahrávky.

„Výhra nad Uničovem je na jednu stranu splněním povinnosti, na druhou se od jasného výsledku musíme odrazit k dobrým výkonům i v dalších duelech. Chceme poděkovat fanouškům, že přišli ve velkém počtu. Hned se nám hrálo lépe a doufáme, že přijdou i příště,“ uzavřel Ondřej Mrázek.

Asper Šumperk je i po devíti odehraných kláních na druhé příčce florbalové divize D. Na první Hranice ztrácí stále jediný bod.

FbC Asper Šumperk – FBC ZŠ Uničov 8:2 (3:0, 2:0, 3:2)


Branky a nahrávky: 2. Matěj (Šíma), 10. Navrátil, 20. Trávníček (Mrázek), 23. Trávníček (Šíma), 28. Mrázek (Maixner), 49. Šíma (Matěj), 49. Vařeka (Mondek), 53. Matěj (Šíma) – 49. Veselík (Charvát), 54. Vaverka (Marčon). Rozhodčí: Kubáč, Chovanec. Vyloučení: 0:2, navíc Valigura OS. Bez využití. Střely: 24:15. Diváci: 105.

Šumperk: Byvan – Maus, Venouš, Vařeka, Matěj, Maixner, Patsch, Hanák, Zapletal, Kamler, Trávníček, Vašíček, Mondek, Mrázek, Hruban, Šíma. Trenér: Ondřej Mrázek.