Jeho čtvrt roku dlouhá série zápasů bez proher vystřelila Deltu na dlouhý čas na první příčku 1. ligy, nyní je Šumperk druhý a pro soupeře už není neznámým outsiderem.

Jak se tým ze dna ligy může dostat až na vrchol? Svůj názor nabízí Patrik Mičkal, hrající kouč Mikesky Ostrava, bývalý reprezentant a jeden z nejzkušenějších českých futsalistů. Mikesku i s Mičkalem Delta porazila v úterý 6:3.

Šumperk je proti Mikesce historicky neznámým týmem, dva roky se zachraňoval, letos ale hraje o čelo tabulky. Jak je to možné?
Disponuje hráči, kteří mají na futsal dispozice. Jsou to kluci, kteří hrají velký fotbal, z něho mají slušnou kondici a návyky, ale šumperští hráči jsou opravdu dělaní na futsal. Tohle také není každému hráči velkého fotbalu dáno, že když hraje dobře velký fotbal, že automaticky musí být dobrým futsalistou.

Ale ti samí hráči se dva roky zachraňovali a hodně s obtížemi.

To ano, já si pamatuji první sezonu Šumperku v 1. lize. Oni na konci sezony zázračně vyhráli snad osm zápasů v řadě a v posledním utkání roznesli silný Bakov. Ale o tom sport je. Nedaří se vám, pak najednou vyhrajete, chytnete se a jste k neporažení. Letos jede Šumperk na vítězné vlně, je v eufórii, to se pak těžko s tak rozjetým týmem hraje. Všechno mu vychází, dává z většiny šancí góly, prostě vítězný tým.

Ale přeci jen… nejdříve pořád na dně, teď málem favorit ligy…

Víte, v Šumperku se dělá futsal dobře. Když postoupili do 1. ligy, nezačali nakupovat cizí hráče, měnit kádr, což se jim teď vyplácí. Ten tým je snad stoprocentně stejný, ti kluci hrají zápas za zápasem, sbírají zkušenosti a sebedůvěru. Připomínám, že hráč musíte být zároveň dobrým futsalistou, ale to šumperští hráči evidentně jsou. Navíc, Šumperk má dobrých hráčů k dispozici osm, deset, ta kvalita je velká. Mikeska má dobrých hráčů pár, čtyři, možná pět. To třeba na Šumperk nestačí. Má plnou lavičku hráčů, kteří se třesou jít na hřiště a dát gól.

Je to opravdu tak jednoduché, nasbírat zkušenosti a začít pak válcovat soupeře?
V podstatě ano, když, jak opakuji, máte dispozice. Šumperk má dobré futsalisty, kteří nasbírali zkušenosti, což se projevuje především v proměňování šancí. Vždyť v letošní sezoně dává Šumperk snad v každém zápase šest, sedm gólů, tak se nedivte, že skoro pořád vyhrává. My tuhle situaci v Mikesce zažili před několika lety. Vše se nám dařilo, vyhrávali jsme. Šumperk je teď na vrcholu, což mu ale přeji, když vidím, že mu doma fandí tolik diváků.