Ten odstartoval svoji sezónu tradičně zářijovýmí čínskými podniky, aby vzápětí rozjel Český pohár, ve kterém si průběžně v celkovém pořadí Elite drží čtvrtou příčku.

Svými výkony se zařadil do reprezentačního výběru, absolvoval evropský šampionát v Táboře a stihl v letošním podzimu startovat ve Francii, Švýcarsku a Rakousku, kde se vyšvihl i na stupně vítězů a získal body do světového cyklokrosařského rankingu, ve kterém je na 61. místě.

Evropské tratě má již tento cyklistický matador za bohatou cyklokrosovou kariéru téměř všechny objety, proto není divu, že přijal pozvání pořadatelů z japonské Nobeyamy k účasti ve dvou podnicích UCI kategorie C2. Emil Hekele a manažer Roman Brandýs tak byli prvními českými aktivními reprentanty při cyklokrosu v zemi vycházejícího slunce.

Po leteckém transferu přes Šanghaj do Tokia se společně s australskou a americkou výpravou přepravili auty do centra Tokia, kde navštívili japonskou centrálu hlavního partnera závodů, britskou společnost Rapha, specializující se na cyklistické oblečení a doplňky. Po krátkém seznámeni následoval již přesun do dějiště závodů, horského městečka Nobeyama v prefektuře Nagano.

„První nezvyklostí pro Evropany byla nadmořská výška 1350 metrů. Nobeyama má nejvýše položenou železniční stanici v Japonsku a je známa jako sídlo rádiové observatoře s parabolickým dalekohledem o průměru 45 metrů. Z lyžařského resortu nad observatoří je také úchvatný výhled na nejvyšší japonskou horu, dnes již nečinnou sopku Fudži,“ referoval Roman Brandýs.

Samotná trať obou závodů byla hodně podobná evropskému standardu a na vyšší kvalitativní úrovni než v Číně. I přes některá úzká místa a diskutabilní a mírně nebezpečný nájezd, byl 2500 m dlouhý okruh na ranči v Nobeyama-Minimaki postaven ředitelem i hostitelem, japonským cyklistickým nadšencem Daisuke Yano, velice atraktivní.. Mimo hlavní kategorie Elite se v dalších národních cyklokrosových závodech představilo obdivuhodných tisíc závodníků.

V Elite startovali ze zahraničí Australané, Američané, Kanaďan a Čech. V sobotním závodě Elite UCI C2 se díky průběžnému umístění ve světovém žebříčku řadil Emil Hekele na start jako druhý. Ve 110členném pelotonu pelotonu bylo toto stěžejní, hned v první zatáčce po nájezdu do terénu došlo k pádu, naštěstí se mu český závodník vyhnul a do prvního depa najížděl na osmé pozici. Rychlé tempo úvodních čtyř okruhů určoval Chris Jongewaard z Austrálie, ovšem Emil Hekele se neustále propracovával dopředu.

Zlikvidoval i mírný náskok Australana a od šestého okruhu z celkových deseti již s přehledem jel na špici. Australan měl ještě v závěru malou kolizi, a tak si český reprezentant dojel za ovací množství diváků vítězně s půlminutovým náskokem do cíle.

Do nedělního vyvrcholení cyklistického Rapha cyclocross mítinku se po odjetí ostatních kategorií mužů a žen prezentovalo 101 závodníků Elite. Úvod závodu se hodně podobal sobotnímu, hned po startu odjel Chris Jongewaard, Emil Hekele se propracovával dopředu z deváté pozice. Dlouho se snažil společně s Garry Millburnem stáhnout náskok Chrise, ten jim ovšem vyrovnanou suverénní jízdou nedal pro tentokrát šanci. Emil Hekele se tak opět dostal druhým místem na pódium vítězů a vklínil se mezi dva Australany.

Hanáci v Japonsku skvělými výsledky Emila Hekeleho udělali České republice výbornou reklamu. Roman Brandýs vyzval na oplátku japonské reprezentanty i ředitele Daisuke Yano k účasti na českých cyklokrosech. Takže není vyloučeno, že se Asiaté v příštím roce objeví v Olomouci či okolí na českých cyklokrosových závodech.