„Mimo tradičních tří tras různých délek jsme letos připravili i speciální Pochod s Mixitkou, díky němuž bychom rádi motivovali k návštěvě přírodních krás českých hor opravdu širokou veřejnost. Podle předběžných registrací se nám to daří. Vše zatím napovídá tomu, že v Jeseníkách nyní chystáme zatím nejmasovější akci," sdělil ředitel závodu Pavel Zitta.

Zatím neregistrované dvojice se budou moci přihlásit i v den startu, což může účast ještě navýšit. Více prostoru dostanou při letošním seriálu horských běhů Rock Point - Horská výzva milovníci běhů se psy. Pořadatelé totiž rozdělili kategorii dogtreking na muže i ženy, takže si na všech trasách přijde na své prakticky každý.

Pro milovníky extrémních sportů organizátoři připravili hlavní trasu dlouhou 63 kilometry. Běžci při ní překonají celé Jeseníky. Na trať se vydají v pátek 10. dubna pět minut před půlnocí. Ti nejrychlejší by se měli v cíli objevit už v sobotu nad ránem. Limit je čtyřiadvacet hodin.

V sobotu 11. dubna dopoledne pak odstartují další kategorie. V devět hodin ráno vyrazí závodníci na pětatřicetikilometrovou trasu a o hodinu později na nejkratší čtrnáctikilometrovou trasu. Nesoutěžní pochod pro běžné turisty startuje hromadně v 10.15 hodin.

Pro závodníky na dlouhých trasách bude letošní Horská výzva opravdu extrémní. V horách během minulého týdne nasněžilo tolik, že pořadatelé z bezpečnostních důvodů upravili pravidla a povolili užití do té doby zakázané výbavy. Běžci tak nově smějí použít nesmeky, mačky, sněžnice nebo boty s hroty.

„Počasí nám trochu zkomplikovalo závodní podmínky. Vše jsme ale konzultovali s Horskou službou Jeseníky, protože nám záleží v první řadě na bezpečnosti účastníků. Právě proto jsme na doporučení upravili pravidla. Využití povolené výbavy záleží na každém účastníkovi, není to povinné," řekl Pavel Zitta.

Změnu pravidel celá řada přihlášených přijala s povděkem. „Když jsem viděl, jaké v Jeseníkách zavládly podmínky, úplně jsem se zhrozil. Ze zkušenosti vím, že pokud napadne tolik sněhu, mění se radost z běhu na nechutné trápení. Na závod se těším, tak doufám, že to nebude tak hrozné, jak se na první pohled zdá," podotkl už tradiční účastník Tomáš Lisec.

Nesoutěžní Pochod s Mixitkou pak bude mít i dobročinný charakter. Polovinu startovného z tohoto pochodu organizátoři věnují Lukáši Bílému ze Šumperka, který je po dětské obrně připoután na invalidní vozík.

„Lukáškovi se snažíme pomáhat a přispívat na jeho léčbu při jiných akcích, které pořádáme. Tentokrát jsme se rozhodli připravit takový pochod, který může k pohybu v přírodě motivovat opravdu širokou veřejnost. Doporučujeme trekové hole na nordicwalking," doplnil ředitel závodu.

Při závodě si na své přijdou nejen běžci, ale i jejich doprovod a další návštěvníci. V sobotu přesně v poledne začne hudební program, během něhož se na pódiu představí kapely kapely A.M.Úlet, Blues Session nebo Joan Jett & The Blackhearts Tribute. Děti se pak budou moci zabavit na volně přístupné trampolíně. Vyhlášení výsledku je na programu od šestnácti hodin.