Pět z osmi předešlých kanárů patřilo družstvům. Nadvláda daviscupových a fedcupových týmů však letoším rokem skončila. Hlavní ocenění patří hráčce, která se mezi červencem a zářím vyhřívala jakožto první Češka na postu světové jedničky.

„Jsem moc ráda, že tady v Přerově na kanárovi můžu poprvé být a převzít si tuto cenu. Jsem ráda, že jsem byla světovou jedničkou, myslím, že jsem se posunula i herně a doufám, že příští sezona bude ještě lepší,“ usmívala se nejlepší současná česká tenistka.

Kategorie hráč roku tradičně patřila Tomáši Berdychovi. Rekordman v počtu získaných kanárů rozšířil svou sbírku už na úctyhodných 35 kousků. Hráčkou roku se pochopitelně stala podruhé v řadě Karolína Plíšková.

Celý večer v hale přerovského Spartaku se před zraky široké veřejnosti i televizních kamer stanice Nova Sport nesl v duchu několika příběhů úspěšných českých tenistek. Kromě Karolíny Plíškové si snovou sezonu prožila také letošní nejlepší deblistka Lucie Šafářová. Ta si užívala pozice světové jedničky ve čtyřhře.

„Děkuji moc za ocenění, moc si toho vážím, mám z toho velkou radost. Přeji všem krásný zbytek večera a svátky,“ zdravila Šafářová přes speciální video diváky do Přerova.

Další videoprojekce s příběhem byla věnována Markétě Vondroušové. Teprve osmnáctiletý talent zaznamenal v tomto roce raketový vzestup na žebříčku WTA. Vloni Vondroušová končila sezonu na 422. pozici, letos poskočila o více než 350 míst a je aktuálně 67. hráčkou světa. Kdo jiný tedy mohl převzít ocenění za nejlepší postup na světovém žebříčku. Z mužů se ze stejného ocenění může těšit Václav Šafránek z TK Agrofert Prostějov.

Koncert zpěvačky Anety Langerové v Přerově
Ovace ve stoje! Aneta Langerová vyprodala Městský dům

TÝM ROKU? JUNIOŘI!

Velký večer si užívalo také tenisové mládí. Junioři totiž po dvaceti letech ovládli Davis Cup hráčů do 16 let, což jim vyneslo parádní triumf ve Zlatém kanárovi pro nejlepší tým uplynulé sezony. Věřme, že o triu Jonáš Forejtek, Dalibor Svrčina a Andrew Paulson ještě v budoucnu uslyšíme.

Cenu pro talent roku mezi chlapci si odnesl prostějovský Dalibor Svrčina, nejúspěšnější dívkou letos byla teprve dvanáctiletá Linda Fruhvirtová z pražské Sparty. Nejlepším tenistou na vozíku byl zvolen náchodský Michal Stefanu.

Prostor byl věnován i nepřítomné Petře Kvitové a jejímu zdařilému návratu do vrcholového tenisu po nepříjemném zranění ruky. Dojemné momenty pak přítomní zažívali při vzpomínce na legendární wimbledonskou vítězku Janu Novotnou, která spojila část své kariéry s Hanou a tradičním dějištěm konání Zlatého kanára – Přerovem. Novotné byla také in memoriam udělena cena prezidenta ČTS Ivo Kaderky.

„Myslím, že je to ta nejlepší vzpomínka, kterou osobně předám jejím rodičům,“ řekl na pódiu prezident Kaderka.

Celým galavečerem ku příležitosti 25. ročníku ankety přítomné provázeli moderátoři Ina Puhajková a Petr Suchoň, doprovodný program zpestřilo pěvecké vystoupení Heleny Vondráčkové nebo Petra Koláře. Svou magii představil i populární kouzelník Richard Nedvěd, který málem "přebral" přítomnému Michalu Hrdličkovi čtvrteční tenisovou královnu. Přerov se zkrátka opět bavil, letos to bylo už poosmnácté.

Česko zpívá koledy na náměstí TGM v Přerově, 13. prosince 2017
Společné koledování v Přerově táhlo, zpívalo plné náměstí

Vítězové ankety:
Zlatý kanár: Karolína Plíšková (TK Sparta Praha)
Nejlepší český hráč: Tomáš Berdych (TK Agrofert Prostějov)
Nejlepší česká hráčka: Karolína Plíšková
Postup na žebříčku ATP: Václav Šafránek (TK Agrofert Prostějov)
Postup na žebříčku WTA: Markéta Vondroušová (1. ČLTK Praha)
Talent roku – chlapci: Dalibor Svrčina (TK Agrofert Prostějov)
Talent roku – dívky: Linda Fruhvirtová (TK Sparta Praha)
Deblista/Deblistka roku: Lucie Šafářová (TK Agrofert Prostějov)
Tým roku: Junior Davis Cup ve složení Dalibor Svrčina, Jonáš Forejtek, Andrew Paulson a kapitán Josef Čihák
Nejlepší tenista na vozíčku: Michal Stefanu (Centrum tenisu na vozíku Brno)